Waarom tomatensaus zo spettert in je magnetron

En hoe je dat gespetter kunt voorkomen.

tomatensaus spetters
Getty Images

Even snel die pasta opwarmen. Tenminste, dat denk je. Want haal je dat goedgevulde bord uit de magnetron, zit de hele boel onder rode saus. Wij zochten uit hoe dit kan en wat je eraan kunt doen.

10 supersnelle pastasauzen >

Viscositeit

Het heeft met de dikte van de saus te maken, de ‘viscositeit’. Als je water verhit heb je er geen last van. Watermoleculen glijden soepel langs elkaar en de stoombelletjes ontmoeten weinig weerstand als ze zich naar de oppervlakte bewegen. Maar je (basis-)pastasaus bestaat uit een mengsel van tomaat en water. Door de pectine en vezels die erin zitten houdt een tomatenpuree de groeiende stoombellen een poosje vast waarna hij plotseling zijn verzet opgeeft en de stoom met een explosie vrijkomt. En dan sta je te poetsen. Of een brandblaar te koelen.

Voorkomen

Zonde, want dit verschijnsel kun je makkelijk voorkomen. Door het bord saus met een ander bord af te dekken bijvoorbeeld. Vertrouw je de zaak alsnog niet? Verhit de saus dan rustig in een pannetje op het fornuis. Dan kan er echt niks misgaan.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat