Waarom tomatensaus zo spettert in je magnetron

En hoe je dat gespetter kunt voorkomen.

tomatensaus spetters
Getty Images

Yes, je hebt pasta leftovers. Even snel opwarmen die Italiaanse hap. Tenminste, dat dénk je. Want haal je dat goedgevulde bord uit de magnetron, ontdek je dat de hele boel onder rode saus zit. Dat is balen. Wij zochten uit hoe dit kan en wat je eraan kunt doen. Zodat je in de toekomst meteen van je bord pasta kunt genieten zonder schoonmaaksessie vooraf.

Viscositeit

Het heeft met de dikte van de saus te maken, de ‘viscositeit’. Als je water verhit heb je er geen last van. Watermoleculen glijden namelijk soepel langs elkaar en de stoombelletjes ontmoeten weinig weerstand als ze zich naar de oppervlakte bewegen. Maar je (basis-)pastasaus bestaat uit een mengsel van tomaat en water.

Door de pectine en vezels die erin zitten houdt een tomatenpuree de groeiende stoombellen een poosje vast waarna hij plotseling zijn verzet opgeeft en de stoom met een explosie vrijkomt. En dan sta je te poetsen. Of een brandblaar te koelen.

Voorkomen

Zonde, want wist je dat je dit verschijnsel makkelijk kunt voorkomen? Het is zo simpel als wat. Je doet dit door het bord saus met een ander bord af te dekken bijvoorbeeld. Vertrouw je de zaak alsnog niet? Verhit de saus dan rustig op laag vuur in een pannetje op het fornuis. Dan kan er echt niks misgaan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat