Eetbare noten die je elk najaar in het bos kunt vinden

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen. Met dit lijstje vind je jouw favorieten in een notendop.

herfst-eetbare-noten-vinden-bos
Anjelika GretskaiaGetty Images

Ren dit najaar eens niet direct naar de supermarkt om noten in te slaan. Sommige soorten liggen in het bos namelijk gewoon voor het oprapen. Hoog tijd dus om met je kaplaarzen de natuur in te trekken voor een nuttige notenjacht.

1. Walnoten

De walnoot groeit aan de walnootboom en die is door heel Nederland te vinden. Je herkent de boom aan de dikke stam, grote ronde kroon en veervormige bladeren van ongeveer dertig centimeter. Tussen deze bladeren groeien in de zomermaanden bolsters en in deze, op limoenen lijkende vruchten, groeien dan weer walnoten.

Als de noten eind september rijp zijn, splijten de schillen van de bolsters open en komen die dingen gewoon letterlijk uit de lucht vallen. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen, is het oprapen van de vruchten en de hersenvormige happen te ontdoen van eventuele bolster-resten. Liggen er nou geen noten onder de boom? Dan is lichtjes aan de boom schudden toegestaan. Nog een tip van ons: draag handschoenen tijdens het rapen. De bolsters kunnen nog wel eens afgeven.

2. Hazelnoten

Hazelnoten groeien aan de hazelaar en die heb je in twee vormen: struik en boom. Ze zijn erg makkelijk te herkennen aan hun hartvormige bladeren met gezaagde rand. Beide soorten groeien in het bos, maar ook zijn hazelaars regelmatig te vinden als groen in straten en parken.

Tussen september en oktober zijn de hazelnoten rijp en kleuren ze bruin. Als dat het geval is, kunnen ze worden geplukt. Eenmaal tevreden thuis, is het handig om de noten enkele weken te laten drogen. Hierdoor gaan de noten veel langer mee. Direct kapot kraken en vers opeten, kan natuurlijk ook.

3. Kastanjes

Voor de eetbare versie van deze noot moet je bij de tamme kastanje zijn. De vruchten van de geschikte boom kun je herkennen aan de bolsters met lange, stekelige naalden. Net een egel. Daarbij hebben de noten, die zich in de bolster verstoppen, een platte kant met een klein, wit pluimpje.

Wanneer de noten in oktober rijp zijn, werpt de boom letterlijk zijn vruchten af. Net als bij de walnoot is dit weer een simpel geval van oprapen. Hierbij zijn handschoenen zeker handig, de bolletjes kunnen namelijk flink prikken. Wil je thuis testen of de kastanjes nog eetbaar zijn? Leg ze dan in een kom met water. De zinkende noten zijn goed en kun je verwerken je favoriete herfstrecept.

4. Beukennoten

De vrucht van de beuk is de kleinste en minst bekende van het stel. Net als de walnoot en kastanje groeit deze noot in een bolster. Als hij rijp is, valt-ie eruit. De noot is dan te vinden aan de paden en randen van het bos, onder een boom met een gladde bast en ovale, licht golvende bladeren.

Let wel op: in de verse nootjes zit blauwzuur en dat is, in grote hoeveelheden, giftig voor mensen. Gewoon een hand nootjes voor onderweg is geen probleem. Wil je ze in grotere hoeveelheden gebruiken? Leg ze dan thuis even in de zon. Hierdoor verdwijnt het blauwzuur en kan je ze met een gerust hart eten.

Bronnen: InfoNu.nl, HelloFresh


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat