6 voedingsstoffen die je mist als vegetariër of veganist

En zo voorkom je een vitaminetekort.

Voedingsstoffen vegetariër
Getty Images

1. IJzer

IJzer haal je uit zowel dierlijke als plantaardige producten. Gezien je als vegetariër dat eerste deel mist, zul je ijzer extra uit plantaardige producten moeten halen. Vervelend hierbij is dat deze vorm van ijzer moeilijker opgenomen wordt door het lichaam. De oplossing? Extra vitamine C uit fruit, groente en aardappelen zorgt ervoor dat deze ijzers wél goed opgenomen worden. En die ijzers? Die haal je weer uit bijvoorbeeld peulvruchten, vleesvervangers, noten, zaden en eieren.

2. Vitamine B12

Vitamine B12 komt voornamelijk uit dierlijke producten. Geen probleem dus voor vegetariërs die deze vitamines uit zuivel en eieren kunnen halen, maar wel wat moeilijker voor de veganisten onder ons. Je dagelijkse hoeveelheid B12 binnenkrijgen is nogal een klus zonder dierlijke producten, waardoor vegan voedingssupplementen je beste redding zijn.

3. Calcium

Alhoewel we vroeger iedere dag verplicht een glas melk dronken om onze botten en tanden – want calcium – sterk te houden, is zuivel niet de enige eigenaar van een hoge dosis calcium. Veganistische opties zijn bladgroen, broccoli, tofu, sojabonen, tempeh, amandelen en kikkererwten.

4. Vitamine D

Nu zouden we ons in de zomer geen zorgen hoeven maken om een vitamine D-tekort, maar het blijft feit dat de Hollandse zon ons nogal eens teleurstelt. De zonvitamine haal je gelukkig extra uit plantaardige melk, tofu, verschillende paddestoelen, ontbijtgranen en verse jus.

5. Omega 3

Omega 3 haal je grotendeels uit vis. De voedingsstof komt niet in heel veel producten uit de natuur voor, dus wie geen vis eet, moet hier extra op letten. Om een tekort tegen te gaan kun je zeewier, sojabonen, zaden, pitten en noten eten en supplementen slikken.

6. Zink

Ook zink haal je voornamelijk uit dierlijke producten, maar het is in genoeg plantaardige producten te vinden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zijn onder andere tofu, tempeh, pompoen, peulvruchten, havermout en cashewnoten. De opname van zink door het lichaam kan verstoord worden door andere plantaardige producten, wat je weer voorkomt door bijvoorbeeld wortelgroenten te fermenteren, weken of koken.

Bron: Food Network

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat