What the peep is psylliumvezel?

Glutenvrij bakken wordt een eitje met deze vezels van het psylliumzaadje. We leggen uit!

glutenvrij bakken met xantaangom of psylliumvezel
Getty Images

Glutenvrij eten is een ding tegenwoordig. De trend is overgewaaid uit Amerika, waar veel beroemdheden beweren dat ze af zijn gevallen door een glutenvrij dieet. Maar waar hebben we het nou eigenlijk over als we over gluten praten? Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. 1% van de mensen heeft een glutenintolerantie. Je noemt dit ook wel coeliakie, een auto-immuunziekte. Bij deze mensen veroorzaakt het eten van gluten ernstige ontstekingen in de darmen. Een levenslang glutenvrij dieet is voor hen de enige remedie. Glutenvrij brood, cake en koekjes zijn steeds beter te verkrijgen in Nederland. Een nadeel van deze producten is dat er vaak suiker in zit. Om die reden wil je misschien zelf glutenvrij bakken. Dit kan lastig zijn, maar wij hebben dé tip voor je.

Het zijn juist de gluten in het deeg voor brood en cake die ervoor zorgen dat het elastisch wordt en beter rijst. Glutenvrij deeg valt daarom al snel uit elkaar. Om dat op te lossen, wordt vaak xanthaangom aan het deeg toegevoegd: dat houdt de boel een beetje bij elkaar.

Een nadeel is dat veel mensen van xanthaangom last van hun spijsvertering van krijgen. Als wij glutenvrij gaan, bakken we liever met psylliumvezel: dat is helemaal natuurlijk (de vezel van het psylliumzaadje) en bindt glutenvrij deeg als een malle, doordat het vocht opneemt en een gel vormt. Daardoor is het deeg soepeler en kun je het zelfs kneden. Het eindresultaat is bovendien veel minder droog. Je koopt de vezels bij grote toko’s of via unlimitedhealth.nl.

Let op: Sommige mensen zijn gevoelig voor deze vezels, het is dan ook verstandig voldoende water te drinken om je darmen een handje te helpen bij het verwerken ervan.

Bron: Voedingscentrum

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat