What the peep is psylliumvezel?

Glutenvrij bakken wordt een eitje met deze vezels van het psylliumzaadje. We leggen uit!

image
Getty Images

In het deeg voor brood en cake zorgen de gluten ervoor dat het elastisch wordt, beter rijst en glutenvrij deeg vallen daarom al snel uit elkaar. Om dat op te lossen, wordt vaak xanthaangom aan het deeg toegevoegd: dat houdt de boel een beetje bij elkaar.

Een nadeel is dat veel mensen er last van hun spijsvertering van krijgen. Als wij glutenvrij gaan, bakken we liever met psylliumvezel: dat is helemaal natuurlijk (de vezel van het psylliumzaadje) en bindt glutenvrij deeg als een malle, doordat het vocht opneemt en een gel vormt. Daardoor is het deeg soepeler en kun je het zelfs kneden. Het eindresultaat is bovendien veel minder droog. Je koopt de vezels bij grote toko’s of via unlimitedhealth.nl.

PS. Sommige mensen zijn gevoelig voor deze vezels, het is dan ook verstandig voldoende water te drinken om je darmen een handje te helpen bij het verwerken ervan.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat