Drop it like it's hot! 5x hete saus

Het schap met hot sauces in de gemiddelde supermarkt is verbazingwekkend groot en groeit nog steeds, maar wat is het verschil en hoe maak je het zelf?

hete saus recepten
Michael MarquandGetty Images

Hot sauce, de pittige saus op basis van rode pepers, is een hot item in de Verenigde Staten. Het schap met hot sauces in de gemiddelde supermarkt is verbazingwekkend groot en groeit nog steeds.

Cholula

Cholula is een van de populairste en lekkerste commerciële Mexicaanse merken en is er in verschillende smaken: original, chipotle, chili lime, chili garlic en green pepper. Lekker!

Chipotle

Voor wie het niet wist: chipotle een saus gemaakt van gerookte en gedroogde Mexicaanse jalapeño’s. Gruwelijk lekker bij een wrap of tortilla.

Tabasco

De onbetwiste koningin van de pittige sauzen. De pepers rijpen samen met zout drie jaar op eikenhouten vaten, voorheen gebruikt voor Jack Daniel’s-Whiskey. Nog wat azijn erbij en klaar ben je om je Bloody Mary op te spicen.

Rode-pepersaus + recept

Hot item, deze saus. We knipten hem ooit uit een Amerikaans tijdschrift. Je geeft er rode (pasta)-sauzen nét even dat tikje mee. Maar hij smaakt ook bij gebakken eieren, zo in een halve avocado, eigenlijk in alles wat een beetje zit te suffen. Zijn kracht: de saus is niet zó scherp dat het ten koste gaat van de smaak. Hij smaakt vurig en fruitig.

Zo maak je het

Voor ca 400 ml – 10 min bereidingstijd (+ 1 week wachttijd)

 • 500 g rode pepers
 • 3 el zout
 • 500 ml wittewijnazijn van goede kwaliteit
 • extra: keukenmachine

  Bereiding

  Was de pepers onder stromend heet water af en dep ze droog. Snij de groene kroontjes eraf en doe de pepers in hun geheel in de mengkom van de keukenmachine. Doe het zout erbij en laat even draaien. Schraap tussendoor de randen schoon en draai door tot alles fijngemalen is. Doe de puree in een glazen pot en laat afgedekt 2 dagen rusten op een koele plaats.

  Schenk de azijn erbij en laat nog eens 5 dagen staan. Leeg de pot in een zeef boven een kom en druk zoveel mogelijk vocht eruit met een lepel. Schenk de saus in een fles en bewaar gekoeld. Je kunt hem zeker zes maanden bewaren. Wedden dat je dat niet redt?

  Sriracha

  Spreek uit sieh-rah-tja. De basis van deze Thaise saus bestaat uit hete rode chilipepers en wordt aangevuld met knoflook, suiker, azijn en zout.

  Hete saus.nl

  Een webshop met nagenoeg alle denkbare gedroogde chilipepers en kant-en-klare sauzen. Ze zijn ingedeeld van ‘beetje heet’ (pikante pindasaus) tot super heet (Ass Reaper). Je moet maar durven.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wist je dat