Tempé is here to stay

Het potige broertje van tofu is multi-inzetbaar en oh zo lekker.

tempe
ELLE Eten

Tempé is een van oorsprong Javaanse cake, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden geweekt en gekookt, en daarna vermengd met een speciale, eetbare schimmel om te fermenteren.

Sojabonen

Anders dan tofu, dat gemaakt wordt van sojamelk, wordt tempe gemaakt van hele (of grof gehakte) sojabonen. Hierdoor heeft het een veel stevigere structuur en bovendien een sterkere smaak.

Vleesvervanger

De smaak van tempé is hartig en nootachtig en heeft iets weg van de smaak van paddestoelen. Het bevat veel proteïne en is daardoor een uitstekende vleesvervanger, maar het kan veel meer dan vlees vervangen. Wat dacht je van tempéburgers? Saté? Tempura? Curry? Chips? Wij weten het wel.

Proberen? Je kunt tempé vinden in het koelvak de meeste supermarkten of Aziatische toko's. Snij er plakjes, reepjes of blokjes van en bak ze in wat olie in een koekenpan totdat ze lekker knapperig zijn. Nog lekkerder als je de tempé van te voren even marineert.

Probeer eens dit receptje:

Ingrediënten

1 pak tempé, in plakjes
olijfolie, om in te bakken

voor de marinade

2 sjalotjes, fijngehakt
1 flinke teen knoflook, geperst
5 el ketjap manis
2 el olijfolie of sesamolie
2 el sojasaus
2 tl sambal

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en laat de plakjes tempé er minstens een uur in marineren. Bak de tempé daarna knapperig in wat olijfolie. Lekker met bijvoorbeeld gado-gado of een pittige curry.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat