Er bestaan dus verschillende soorten paprikapoeder

Tijd om je kruidenla nóg wat verder uit te breiden.

gerookte-paprikapoeder-hongaars
Getty Images

Paprikapoeder wordt – anders dan je misschien denkt – niet gemaakt van blokvormige paprika's. De paprika die wél voor het poeder gebruikt wordt, is de twaalf tot vijftien centimeter lange, puntvormige. Welke delen van de paprika worden gebruikt en hoe ze precies bereid worden, bepaalt de smaak van het poeder. Waardoor er dus ook verschillende soorten op de markt zijn. Wist jij het?

Oude bekende

Over het algemeen worden de paprika's eerst gerookt en dan fijngemalen. Zo ook bij de welbekende zoete supermarktvariant. In dit poeder worden de zaadlijsten en pitten achterwege gelaten, waardoor-ie zacht van smaak en helemaal niet pittig is. Er wordt zelfs gezegd dat dit poeder over weinig smaak beschikt, en dat het toevoegen ervan dus alleen invloed op de kleur van je eten heeft.

Van zoet tot pittig

De Hongaarse variant wordt verkocht in acht verschillende smaken, van zoet tot pittig. De zoete varianten zijn dieprood van kleur en de pittige wat lichter. Dit komt doordat de meegenomen zaadlijnen en pitten de kleur veranderen. Je vindt dit poeder onder de naam 'Hongaars paprikapoeder' of ‘paprika edelsuss’. Is het niet in de supermarkt, dan wel in de toko.

Vurig

Verder heb je ook nog een gerookte Spaanse versie, gemaakt van paprika's die zo'n twee weken boven een eikenvuur hebben gehangen. Door dit proces heeft het poeder een sterke, rokerige smaak. Of-ie pittig is, is weer afhankelijk van welke delen paprika erin verwerkt zijn. Maar geen zorgen, vrijwel altijd staat dit gewoon op de verpakking.

Bron: Bon Appetit

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat