Er bestaan dus verschillende soorten paprikapoeder

Tijd om je kruidenla nóg wat verder uit te breiden.

gerookte-paprikapoeder-hongaars
Getty Images

Van gerookte en ongerookte tot zoet en pittig. Paprikapoeder is er alle soorten en maten. Blijkbaar zorgen de verschillende delen van de paprika voor allerlei andere smaken. Wist jij het?

Paprikapoeder

Paprikapoeder wordt – anders dan je misschien denkt – niet gemaakt van blokvormige paprika's. De paprika die wél voor het poeder gebruikt wordt, is de twaalf tot vijftien centimeter lange, puntvormige. Welke delen van de paprika worden gebruikt en hoe ze precies bereid worden, bepaalt de smaak van het poeder. Waardoor er dus ook verschillende soorten op de markt zijn.

Oude bekende

Over het algemeen worden de paprika's eerst gerookt en dan fijngemalen. Zo ook bij de welbekende zoete supermarktvariant. In dit poeder worden de zaadlijsten en pitten achterwege gelaten, waardoor-ie zacht van smaak en helemaal niet pittig is. Er wordt zelfs gezegd dat dit poeder over weinig smaak beschikt, en dat het toevoegen ervan dus alleen invloed op de kleur van je eten heeft.

Van zoet tot pittig

De Hongaarse variant wordt verkocht in acht verschillende smaken, van zoet tot pittig. De zoete varianten zijn dieprood van kleur en de pittige wat lichter. Dit komt doordat de meegenomen zaadlijnen en pitten de kleur veranderen. Je vindt dit poeder onder de naam 'Hongaars paprikapoeder' of ‘paprika edelsuss’. Is het niet in de supermarkt, dan kun je het wel vinden in de toko.

Vurig

Verder heb je ook nog een gerookte Spaanse versie, gemaakt van paprika's die zo'n twee weken boven een eikenvuur hebben gehangen. Door dit proces heeft het poeder een sterke, rokerige smaak. Of-ie pittig is, is weer afhankelijk van welke delen paprika erin verwerkt zijn. Maar geen zorgen, vrijwel altijd staat dit gewoon op de verpakking.

Bron: Bon Appetit

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat