Eet je slank...

Ik heb weleens gehoord dat selderij negatieve calorieën bevat. Dus dat je ervan afvalt naarmate je er meer van eet. Klopt dat? Gevraagd door Coby Wassink-Janssen.

eet-je-slank
Getty Images

Het idee is simpel en aanlokkelijk: voedsel dat het lichaam meer energie kost om het te verbranden dan dat het oplevert aan calorieën. De natte droom van diëtend Nederland. Het klopt dat voedingsmiddelen verschillen in de hoeveelheid energie die nodig is om ze te verbranden. Eiwit bijvoorbeeld is moeilijk te verteren. Ook voor producten met veel vezels moet je lichaam hard aan de slag. Ze hebben een hoog ‘thermisch effect’. Suikers en vetten zitten helemaal aan de andere kant. Die glibberen ongehinderd je lijf in. Maar de energie die het kost om je Bounty of komkommer te verbranden is ook persoonsafhankelijk.

Gezond en slank

Het lijkt erop dat hoe meer vet je rond je middel hebt hangen, hoe minder hard je lichaam werkt om voedsel te verbranden. Dus ja, een stronk selderij bevat inderdaad voornamelijk water en veel vezels. En misschien kost het eten ervan theoretisch meer energie dan dat het oplevert aan voedingswaarden. Maar dat geldt dan waarschijnlijk voor de mensen die al heel gezond of heel slank zijn. Het ultieme anorexiavoedsel eigenlijk. En dan is het nog smerig ook.

Ik zou gewoon gaan hardlopen, met een zak chips.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat