Nederlandse wetenschappers hebben bewijs dat suiker niet verslavend is

En dit betekent dat voor ons.

suikerverslaving
Getty Images

Onderzoekers van Universiteit Maastricht hebben in een wetenschappelijke studie geen ondersteuning gevonden voor de publieke mening over de verslavingsgevoeligheid van suiker. De resultaten van het onderzoek presenteerden zij in het wetenschappelijk tijdschrift Appetite. Daar gaat ons smoesje?

Suikerverslaving

Velen zijn van mening dat je verslaafd kunt zijn aan suiker. Je zou in een sugar rush kunnen raken, met hetzelfde effect als bij alcohol of drugs. De Maastrichtse wetenschappers onderzochten dit effect en uit het onderzoek onder 1500 jonge mensen bleek dat die vergelijking niet opgaat.

Nee, suiker is geen drug

Hoewel er zeker een relatie bestaat tussen de inname van lekkere voeding zoals suiker en de aanmaak van dopamine in de hersenen, zegt dat gegeven niets over een kennelijke verslaving. Neuropsycholoog prof. dr. Rob Markus en zijn team wilden weten hoe het eigenlijk zit met die "voedselafhankelijkheid" (ofwel, voedselverslaving).

Onderzoek

Professor Markus deelde zijn productcategorieën als volgt in: laag calorisch voedsel (denk aan rijstwafels, crackers, groente), suikerrijke voeding (zoals suikergoed, snoep, frisdrank, gedroogd fruit,), gecombineerd ‘hoog vet-zoetig’ voedsel (bijvoorbeeld gebak), en ten slotte gecombineerd ‘hoog vet-eiwitrijk’ voedsel (zoals kaas, frituur, worst). Van de mensen die aangaven wel eens moeite te hebben om voedsel te laten staan herkende bijna 30% die neiging voor de inname van gecombineerd hoogcalorisch vet en eiwitrijk voedsel. Voor overwegend suikerrijk voedsel stokte dat percentage bij 5 procent.

Ook bleek de relatie tussen voedselafhankelijkheid en gewichtstoename alleen te bestaan voor problemen met gecombineerd voedsel, en bleken respondenten met overgewicht vooral problemen te hebben met de gecombineerde voeding (hoog calorisch-zoet en hoog calorisch-eiwitrijk), en minder met suikerrijk voedsel.

Conclusie

Dat verslavende karakter van suiker wordt in de wetenschappelijke wereld al langer met een korreltje zout genomen. Verslaving, zoals bij drugs en alcohol, roept een heel andere reactie van het brein op dan bijvoorbeeld suiker. Suiker blijkt bovendien niet meer bij te dragen aan gewichtstoename dan andere energiebronnen uit voedsel. “Het probleem met overgewicht is eerder dat we in algemene zin te veel eten in vergelijking met wat we verbruiken. Het maakt daarbij niet uit wat we precies eten”, aldus professor Markus. “Misschien moeten we de term ‘voedselverslaving’ maar gauw veranderen in ‘eet-afhankelijkheid’. Die term doet ook meer recht aan de unieke, individuele ervaring met het eten van voedsel dan het toekennen van verslavende aspecten aan bepaalde voedingsmiddelen zoals suiker.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat