Waarom je thee met kaneel moet drinken bij kou

Of net even wat enthousiaster met de specerijen mag zijn bij het diner.

drinken-kou-specerijen-kruiden-opwarmen
Erhan Inga / EyeEmGetty Images

Ja, bij zo'n kop dampende thee lijkt het logisch dat je lichaamstemperatuur iets stijgt. Maar wist je dat je het door het eten of drinken van kaneel en nog meer specerijen ook warmer krijgt? Dat komt wel van pas, bij temperaturen zoals ze buiten zijn nu. Wat moet je allemaal drinken bij kou om op te warmen?

To the rescue

Oké, allereerst kaneel dus. Kaneel werkt verwarmend en zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt. Maar hoe komt dat dan? De specerij stimuleert de bloedsomloop en zorgt dus voor een betere doorbloeding tot aan je uiterste tenen. Van binnenuit warmt het het lichaam hierdoor op.

En kaneel doet meer voor je dan opwarmen bij kou alleen: het beschermt je ook tegen de bijbehorende verkoudheid door de antivirale en antibacteriële werking, én het stimuleert de spijsvertering die ook weer helpt bij het warm houden van ons lijf. En zoals kaneel zijn er nog zovelen.

Nog meer reddertjes

We doen een duit in het zakje opwarmende kruiden en specerijen: zwarte peper werkt antibacterieel, kardemom is goed voor het vrijmaken van de luchtwegen, evenals cayennepeper. Knoflook werkt ook antibacterieel en stimuleert de bloedsomloop door het voorkomen van opstoppingen. Last van je keel? Lees dan ons artikel over wat je kunt eten tegen keelpijn.

Gember kan het allemaal, van antioxidant spelen en de bloedsomloop stimuleren tot aan antibacterieel en antiviraal werken. En meer van zulks schrijven we toe aan onder andere kurkuma, kruidnagel, steranijs, nootmuskaat en cacao. Wie door de kruiden en specerijen het bos niet meer ziet: neem een kop chaithee, dan is de helft gedekt.

EHBO bij koude voeten

Sommige van bovenstaande kruiden zijn niet alleen inwendig, maar ook uitwendig te gebruiken. Laat je gember een paar minuten trekken in heet water, dan kun je je koude voeten in het afgekoelde water laten weken of het goedje toevoegen aan je warme bad. Ook pittig voedsel met de werkzame stof capsaïcine kan uitwendig opwarmen: een beetje cayennepeper in je sok verwarmt je voeten net zoals tijgerbalsem dat doet.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat