Health mythbusters: de 12-urige detox break

Wat is detoxen en kan ons lichaam het ook uit zichzelf? Ja! ELLE Etens health expert Sophia van Sorgen legt uit.

detox break
Getty Images

Detoxen (in correct Nederlands noemen we dit ontgiften): de één vindt het onzin en de ander zweert erbij. Wat je er ook van vindt het is een complex onderwerp en om ‘goed en zorgvuldig te detoxen’ hangt van veel verschillende en persoonlijke factoren af. Maar wat is nou detoxen? Simpel gezegd betekent het dat je het lichaam met een bepaalde methode de kans geeft om de opgebouwde gifstoffen los te laten.

Handig! Dat ingebouwde detoxsysteem

Wij als mens hebben een natuurlijk ingebouwd detoxsysteem, maar bijna niemand maakt er gebruik van. Best jammer. Ons lijf is zelfs in staat een dagelijks detoxje te draaien. Hoe dan? Heel simpel, je laat twaalf uur tussen wat je als laatst eet op die dag en wat je als eerst weer eet de volgende ochtend. Op die manier krijgt je lichaam de tijd om de laatste etensresten van de dag te verteren.

Als dat klaar is kan het beginnen aan de dagelijkse reparaties. Dit samen duurt gemiddeld acht uur. Maar tegen die tijd zijn de meesten alweer wakker en zitten kort daarna aan het ontbijt. Hierdoor komt het lichaam zelden toe aan die extra vier uur van natuurlijke detox.

Maar ho, wél ontbijten

Mocht je nu denken: Dan sla ik mijn ontbijt voortaan wel over... Dát is ook niet de bedoeling. Je ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Regelmatig – of het liefst elke dag – je lichaam twaalf uur lang een break geven, is een goed idee omdat je je lijf de kans geeft om de boel een beetje schoon te houden. Deze natuurlijke detox kan ondersteunend werken bij gewichtsverlies, betere stoelgang en rustigere darmen.

Nog meer mythbusters:
Soja, goed of slecht voor je? >
Wel of geen glaasje rode wijn elke dag? >

Heb je een leuke vraag over voeding en de werking ervan of wil je weten of iets echt is of een voedingsmythe? Stuur een mailtje naar actie@elleeten.nl o.v.v. ‘Sophia van Sorgen’ en wellicht beantwoordt Sophia je vraag in een volgende blog.
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat