Health Q&A: de glycemische index

"Ik hoor wel vaker over de glycemische index, maar wat is dat nou precies?"

glycemische index
Archief Elle Eten

De glycemische index is een fijne tool om informatie te krijgen over hoe jouw voeding je bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Maar hoe werkt het en wat kun je er mee? ELLE Etens health expert Sophia van Sorgen aan het woord.

Het is prettig om je glycemische index (GI) zo gebalanceerd en aan de lage kant te houden. Maar wat is dat nu precies en waarom is het zo belangrijk? De GI is een manier om je inname van koolhydraten te meten. Die hebben we natuurlijk nodig om te functioneren. Maar niet alle koolhydraten hebben dezelfde werking.

Koolhydraten: van hoog naar laag

Koolhydraten met een hoge GI zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Je energieniveau stijgt dan ook, maar slechts voor een korte periode. En hoge pieken kennen ook diepe dalen. Dus na die energieboost zakt je suikerspiegel heel snel weer in en zul je weer gauw een hongergevoel krijgen. Voedingsmiddelen met een hoog GI zijn bijvoorbeeld aardappelen, snoep (alles met veel geraffineerde suikers), witte rijst, koekjes, witte pasta, bloem en gekookte wortelen.

Voeding met een lage GI wordt veel langzamer verteerd en zorgt dus voor een geleidelijke en langzame stijging van de bloedsuikerspiegel. Daardoor zul je je langer verzadigd voelen en heb je veel meer energie gedurende de dag. Voedingsmiddelen met een lage GI zijn bijvoorbeeld vijgen, volkoren pasta, bruine rijst, quinoa, kikkererwten, knoflook, walnoten, groene bladgroenten en tomaten.

De voordelen op een rij

Als je op je de glycemisch index gaat letten van wat je allemaal eet en zorgt dat het een beetje aan de lage kant blijft, kan dat allemaal fijne voordelen hebben. Zoals: meer energie, minder hongergevoel en opgeblazen gevoel na maaltijden. Het is een duurzame manier van eten die je helpt gezonder te blijven in elk stadium van je leven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat