Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas?

Het antwoord zal je weleens verrassen.

Grilled cheese sandwich
Maren CarusoGetty Images

De tosti is een klassieker als het om lunchgerechten gaat. En goed lekker, maar niet echt gezond. Je kunt veel beter een gewone boterham met kaas eten. Of niet?

Calorieën

Goed nieuws voor de kaaskoppen onder ons. De tosti is een blijvertje. Wanneer kaas op een tosti smelt, verandert de samenstelling van vetten niet. Dit betekent dat hij evenveel calorieën bevat als een dubbele boterham met kaas.

Dat druipende vet op je tosti komt dus doordat de kaas bij verhitting zijn vet blootstelt wat een bammetje kaas heel onschuldig doet lijken. Maar dat wisten we met een beetje logisch nadenken al. Er is een ander addertje...

Artikel gaat verder onder de video.


Boosdoener

Wat de tosti wel een gevaarlijke speler maakt, is dat je bij je tosti natuurlijk altijd een dipsaus moet hebben. De tosti valt ook nog eens onder de categorie dubbeldippers, dus extra veel saus. Dit is dan weer mínder goed voor je en maakt vaak de tosti dus een ongezondere lunch.

Daarnaast wordt de tosti graag rijkelijk belegd met kaas - nog meer dan je boterham - en wellicht nog andere ingrediënten die het er ook niet beter op maken. En dat is nóg niet alles.

Tosti vs. boterham kaas

Hoe het dan komt dat je na het eten van een tosti vaak meer honger hebt dan wanneer je twee boterhammen met kaas eet? Het is voor je lichaam makkelijker om gesmolten kaas en geroosterd brood te verwerken.

De voedingstoffen worden sneller in je lichaam opgenomen, waardoor je sneller nog meer honger krijgt. Dus je hebt óf een sterke ruggengraat nodig om niet van één tosti twee te maken, óf je moet die boterhammen met kaas niet onder de grill gooien.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat