Groen = onrijp
Groene olijven zijn eigenlijk onrijpe (!) olijven. Vandaar dat de smaak tussen zwarte en groene olijven zo verschilt. De kleur ligt dus aan het moment van oogsten, en het zijn dus geen verschillende soorten olijven, zoals velen denken. Eye-opener?
Pekelbadje
Olijven direct van de boom smaken heel bitter. Daarom liggen ze een paar maanden in een pekelbad voordat ze worden verkocht. Dan verliezen ze hun bittere smaak en worden ze een stuk milder.
20 soorten
Olijfbomen groeien rond de Middellandse zee, daar schijnt de zon lang genoeg om ze te laten groeien. Er bestaan wel twintig verschillende soorten olijven. Kijk maar eens rond in de buurtsuper of op de markt. Je hebt kalamata, taggia, cerignola, thassos, of gewoon groene of zwarte olijven.
Vitamine A
Olijven zitten vol vitamine A. Waar was dat ook al weer goed voor? Vitamine A werkt goed voor de ogen, huid en groei en weerstand.
Veelzijdig, hè, die steenvrucht, want dat is een olijf dus eigenlijk.