Eieren in de koelkast bewaren: doen of niet?

De een zweert bij de koelkast terwijl de ander de ruimte liever bespaart door eieren in een keukenkast te bewaren. Maar wat is nou de beste optie voor eitjes?

eieren-koelkast
Getty Images

De supermarkt-redenering

Laten we even logisch nadenken. In de supermarkt liggen eieren ook niet in de koeling. Dus waarom zou je ze in godsnaam thuis wel in de koelkast bewaren? Al is een supermarkt natuurlijk wel een stuk kouder dan een huiskamer… Hmm.

Koelkast of niet?

We blijven gissen, maar de gewoonte lijkt overgewaaid te zijn uit de Verenigde Staten waar eieren wel in de koelkast worden bewaard. Eieren kunnen namelijk op twee verschillende manieren worden beschermd tegen salmonella. De eerste manier is door de schaal chemisch schoon te maken, zoals in Amerika. De schaal wordt zo wel kwetsbaarder en meer vatbaar voor andere bacteriën. En daarom bewaren ze daar eieren in de ijskast.

De tweede manier is om kippen tegen salmonella te vaccineren. Hierdoor hoeven de eierschalen niet meer gewassen te worden en blijven ze sterk en beschermd tegen andere bacteriën. Dat is hoe het in Nederland gebeurt. Vandaar dat je eieren hier makkelijk buiten de koelkast kunt bewaren.

Twijfel je nog steeds? Bedenk dan: ‘s lands eer, ‘s lands wijs.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat