Geen woorden maar dadels! 4x wist-je-datjes over dadels

Alles wat je moet weten over die plakkerige gerimpelde bruine dingen.

dadels-beestjes-larven-goed-vitaminen-suiker
Westend61Getty Images

Ze zijn chewy, kleverig en hebben een mierzoete smaak. Dol zijn we erop: dadels. Wist jij deze dingen over die kleine, bruine vrucht uit het Midden-Oosten al?

Vitaminen

Als je denkt dat je goed bezig bent door de zak tumtummetjes te laten staan en in plaats daarvan van dadels te snoepen, dan klopt dat niet helemaal. In een dadel zitten namelijk veel vitaminen, maar ook veel suikers. Eet ze dus met mate.

Door het hoge natuurlijke suikergehalte kunnen ze goed als zoetmaker gebruikt worden in tal van baksels. Gedroogde dadels bevatten sowieso veel toegevoegde suikers, dus als je daarop let kun je beter de verse nemen.

Gesuikerd

Een dadel bevat van zichzelf al veel natuurlijke suikers. Maar de fabriek die ze klaarmaakt voor verkoop, doet er vaak nog een drup glucose op om ze te laten glanzen. Nog meer suiker, dus.

Vezels

Dadels staan ook wel bekend om hun laxerende werking. Ze zijn vezelrijk en geven daardoor lang een vol gevoel. Ook voorkomen de vezels dat je bloedsuikerspiegel na het eten te hoog wordt. De oplosbare vezels in dadels zorgen ervoor dat de spijsvertering lekker op gang komt. Dat betekent goed nieuws voor je darmen.

Beestjes

Misschien wil je dit liever niet weten, maar we gaan het toch zeggen. Je krijgt niet alleen vezels en suiker binnen als je een dadel eet. In de vrucht kunnen namelijk ook kleine beestjes achterblijven. Kleine larven of kevers bijvoorbeeld. Klinkt niet heel smakelijk, hè?

Maar schadelijk voor de gezondheid is het gelukkig niet. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kun je het beste de dadels even goed inspecteren voordat je ze in je mond stopt. En anders heb je gratis wat extra proteïne.

Als je het nog aandurft... 8 recepten met dadels.

Bron: o.a. de Keuringsdienst van Waarde

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat