Dit zijn de 5 beste kazen om te smelten

Ze smelten de kazen.

beste-kazen-smelten
Getty Images

Kazen heb je in alle soorten en maten en ze veroveren zo onderhand de wereld. Hoe meer ze smelten, plakken en bubbelen, hoe lekkerder ze zijn. Hier op een rijtje de allerbeste smeltkazen.

Gruyère

Deze kaas is afkomstig uit de bergen van Zwitserland. Dit is gelijk ook de reden waarom Gruyère zo goed smelt. Het is namelijk lastig om vrachtwagens met zout de bergen in te sturen, daarom zit er relatief weinig zout in deze soort kaas. Kaaskenner Adam Goddu legt uit dat weinig zout in combinatie met het maken van de kaas in een koperen ketel ervoor zorgt dat hij sneller smelt. Hiermee wordt de klassieke uiensoep perfect afgemaakt en eet je je helemaal vol met de Zwitserse kaasfondue.

Probeer ook eens de kaasfondue met verse vijgen

Goudse kaas

Ook deze prachtige Hollander siert de lijst. De Goudse kaas mag alleen zijn naam dragen wanneer hij in Nederland is gemaakt, met melk van een echte Nederlandse koe. Bij deze kaas speelt de zuurgraad een belangrijke rol. Tijdens het rijpingsproces wordt lactose omgezet in melkzuur, waardoor de zuurgraad omlaag gaat. En zo ontstaat er een kleverige smeltkaas.

Manchego

Deze milde kaas komt uit de regio La Mancha in Spanje en wordt gemaakt met de melk van het schapenras (hoe toevallig...) Manchego. Ook deze kaas is een perfecte smeltkaas vanwege zijn lage zuurgraad. Volgens Goddu hebben schapenkazen wel meer de intentie om te zweten. Hiermee zegt hij dat ze olieachtiger en vettiger wordt. worden.

De perfecte tosti bakken doe je zo

Cheddar

Hoe meer vocht er in een kaas zit, hoe beter hij smelt. Dit geldt ook voor de cheddarkaas. De kaas in blok is een harde, pittig smakende kaas. Wat we hiermee niet bedoelen is de vierkante, oranje plakcheddar uit de supermarkt. De originele cheddar wordt gebruik voor maaltijden als nacho’s, mac and cheese en quesadilla’s.

Mozzarella

Mozzarella komt bij veel mensen als eerste op als ze denken aan smeltkaas. Voor de allerbeste smaak zoek je naar de verse mozzarella, verpakt in water. Volgens onderzoekers in Nieuw-Zeeland is mozzarella toch wel de kaas die het beste smelt, bubbelt en bruint. Dit komt doordat het water in de kaas verdampt wanneer hij verhit wordt, waardoor er stoom ontstaat. Door deze stoom ontstaan er weer bubbels en zo smelt de kaas.

Pizza met mozzarella en rucola

Overige smakelijke smelters

Omdat kaas niet meer weggedacht kan worden in het dagelijks leven hebben we als verassing nog wat extra smeltkazen voor je in petto. Raclette is zowel de naam van het schrapen van gesmolten kaas over je eten, als de naam van de kaas zelf. Bij raclettes verwarm je de helft van de hele kaas en gooi je heel je bord vol met gesmolten spul. Wat wil je nog meer? Brie en camembert zijn ook goede voor op het smeltlijstje. Je kunt gerust de hele kaas in de oven schuiven voor paar minuten, de bovenkant eraf snijden en je bent klaar om te dippen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat