11 feitjes die je nog niet wist over Doritos

Verslaafd aan Doritos? Daar kun je dus helemaal niks aan doen.

doritos-chips-feitjes-weetjes
Getty Images

Al denk je je lievelingschips door en door te kennen, we durven wel te stellen dat je nog niet álles weet over deze smakelijke driehoekjes. Wist je bijvoorbeeld dat ze uit Disney Land komen?

#1 Het woord komt uit de Spaanse taal

  Je had de afkomst wellicht al door, maar weet je ook waar de naam Doritos precies van afgeleid is? Doritos komt van Doradito, wat ‘kleine stukjes goud’ betekent. En dat zijn het.

   #2 Ze ontstonden toevallig in Disney Land

   Ooit had Frito-Lay, het bedrijf dat Doritos maakt, een restaurant genaamd Casa de Fritos in Disney Land. In ’64 besloten de koks daar te gaan experimenteren met overgebleven tortillas: ze begonnen de stukjes tortillas te kruiden en frituren. Twee jaar later werd het succes van het experiment pas ingezien en begon Frito-Lay met het uitbrengen van de chips.

   #3 Ze zitten achter Taco Bell's successen

   Toen de Amerikaanse fastfoodketen een taco de wereld in bracht met Doritossmaak, moesten er 15.000 extra werknemers aangenomen worden om de vraag ernaar te kunnen beantwoorden. Dat werd na een jaar beloond met een miljoen dollar en bleek een van de grootste successen van Taco Bell ooit.

   #4 Ze hebben ondertussen een make-overgekregen

   In 1995 kregen de originele Doritos een tweede make-over sinds het ontstaan bij Casa de Frito. Ze werden twintig procent groter, vijftien procent dunner en werden voorzien van een nog grotere laag kruiden. Ook werden de randjes afgerond zodat ze minder snel zouden breken in een zak.

   #5 Overal ter wereld bestaan er andere rare smaken

   De smaken bij ons in de supermarkt reiken vaak niet veel verder dan Cool American, Nacho Cheese, Sweet Chili Pepper en Pure Paprika, maar er bestaan heel wat meer smaken. Vooral gekkere smaken: in Zuid-Korea eten ze bijvoorbeeld een yoghurtvariant, in Japan soorten met de smaak van mosselsoep, Italiaanse zeevruchten en crispy zalm. En dan zijn er ook nog vele smaken die al niet meer in de winkels liggen.

   #6 In Nieuw-Zeeland aten ze tot voor kort nooit Doritos

   Ze kunnen daar namelijk pas sinds 2010 meegenieten van de chip – voor die tijd waren ze er niet op de markt.

   #7 Ze kunnen overal ter wereld gemaakt worden

   Doritos zullen niet snel uitsterven. De mais waarmee de chips gemaakt wordt groeit op elk continent ter wereld, behalve op Antarctica.

   #8 Er is een vaste tijd dat Doritos gegeten worden

   Onderzoekers ontdekten dat de gemiddelde tijd dat de chips geconsumeerd worden tussen de acht en elf uur ’s avonds ligt. Klinkt het herkenbaar?

   #9 Er zitten extreem veel ingrediënten in een chipje

   Doritos bevatten meer dan dertig ingrediënten die je in één hap naar binnen werkt. Zo zit er mais in, pecorinokaas, cheddar, karnemelk, rode en groene peperpoeder en nog een heleboel onuitspreekbare dingen.

   #10 Ze smaken hetzelfde zonder het laagje kruiden

   Dat wordt beweerd, althans. Maar Doritos eten zonder je vingers er bij af te moeten likken is niet zoals het hoort, als je het ons vraagt.

   #11 Je kunt ze bijna oneindig blijven eten

   En dat is bewezen. Er zit een reden achter dat jij je avondeten niet naar binnen krijgt, maar wel met gemak een zak Doritos leeg eet. Dat heeft te maken met het verdwijnen van de dichtheid van calorieën: vette snacks smelten in je mond en houden je hersenen voor de gek dat het vet verdwijnt.

   Melk- en citroenzuur hoeft niet toegevoegd te worden aan de chips, maar zitten er doelbewust in. Deze ingrediënten brengen de speekselklieren op gang en zorgen ervoor dat je meer gaat eten. Jij kan dus helemaal níks doen aan je Doritosverslaving.

   Bron: Delish

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Wist je dat