Zijn snacks en friet uit de oven gezonder dan uit de frituur?

Een vraag die maar door ons hoofd blijft dwalen.

friet-oven
Getty Images

Hoewel friet en bitterballen sowieso niet perse de stempel 'gezond' mogen hebben, worden er toch vaak gezondere opties bedacht op het gebied van snacks. In een oven-variant, welteverstaan. Maar zijn die ovenfrieten en bittergarnituur uit de oven wel echt een gezondere optie? Niet altijd.

Samenstelling

De oven-variant wordt op een andere manier samengesteld om de snack zo frituurkrokant mogelijk te krijgen. 100 gram friet uit de oven bevat dan ook 45,8 g koolhydraten. 100 g friet uit de frituur bevat 38,2 gram koolhydraten. Dat vertelt de caloriechecker van het Voedingscentrum ons.

Een bitterbal uit de oven bevat ook meer koolhydraten dan eentje uit de frituur. Het aantal calorieën verschilt niet veel als je kijkt naar de oven- en frituurversie. Wel bevatten ovensnacks minder vet en minder verzadigde vetten, dan de versie uit de frituur.

Misleidend

Een snack uit de oven is dus niet perse gezonder dan een uit de frituur, vooralsnog niet per dozijn naar binnen werken dus. Wel ruikt je huis wat beter, blijf je niet met hete olie achter en krijg je minder verzadigde vetten binnen. En das zeker fijn!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat