Makreel: de vis met vele verschijningsvormen

Weet jij het verschil tussen gerookte en gestoomde makreel?

Makreel roken en stomen
Archief Elle Eten

De makreel die je koopt in de supermarkt, is gestoomd. Gek genoeg heeft dit visje een rooksmaak en hij ziet er ook gerookt uit. Gek, omdat er ook gerookte makreel bestaat. We vroegen meneer Wateetons wat het verschil is tussen deze twee varianten van de lekkere vis met tijgerprintje.

Makreel roken

Verwarrend, indeed. Beide makrelen zijn gerookt. Het verschil zit hem in de rooktemperatuur. De gestoomde makreel is warm gerookt, bij een graad of 70. Daarbij wordt de vis dus ook gaar. Paling wordt ook op deze manier klaar gemaakt. Gerookte makreel wordt eerst gepekeld en vervolgens koud gerookt, waarbij de temperatuur van de rook niet boven de 25 tot 30 graden komt. De makreel gaart dus niet, maar droogt eigenlijk in de rook. Vergelijk het met gerookte zalm.

Makreel stomen

De makreel die je bij de visboer of de supermarkt tegenkomt, is de gestoomde variant. Gerookte makreel is moeilijker te krijgen. Wil je het verschil tussen gerookt en gestoomd eens ervaren, vraag dan je visboer om bokking. Die wordt in beide varianten verkocht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat