Roken en stomen

Wat is het verschil tussen gerookte en gestoomde makreel? De makreel die je overal kunt vinden is gestoomd, maar smaakt en ziet er gerookt uit. En wat is dan die gerookte? Elly de Bruijn

Makreel roken en stomen
Archief Elle Eten

Verwarrend, indeed. Beide makrelen zijn gerookt. Het verschil zit hem in de rooktemperatuur. De gestoomde makreel is warm gerookt, bij een graad of 70. Daarbij wordt de vis dus ook gaar. Paling wordt ook op deze manier klaar gemaakt. Gerookte makreel wordt eerst gepekeld en vervolgens koud gerookt, waarbij de temperatuur van de rook niet boven de 25 tot 30 graden komt. De makreel gaart dus niet, maar droogt eigenlijk in de rook. Vergelijk het met gerookte zalm.

De makreel die je bij de visboer of de supermarkt tegenkomt, is de gestoomde variant. Gerookte makreel is moeilijker te krijgen. Wil je het verschil tussen gerookt en gestoomd eens ervaren, vraag dan je visboer om bokking. Die wordt in beide varianten verkocht.

Of maak makreel met curry >

Meneer Wateetons weet antwoord op nijpende vragen en lastige eetproblemen, al is een bevredigend antwoord niet per definitie gegarandeerd. Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearstmagazines.nl of www.twitter.com/eetproblemen.

Meer prangende culivragen >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat