Danger! Knoflook

Wat is er waar van het botulismeverhaal als je zelf knoflookolie wilt maken? En als het waar is, hoe maak je knoflookolie dan op een veilige manier? Miss Foodiemoods

knoflook
Over botulisme en knoflook

Knoflookolie maken is inderdaad niet helemaal risicovrij. Een zuurstofarme omgeving is een fijn leefmilieu voor clostridium botulinum, de bacterie die botulisme veroorzaakt, met verlamming, locked-in-syndroom of de dood tot gevolg. Je ziet, ruikt of proeft de bacterie niet en je hoeft er niet veel van binnen te krijgen; 100 gram is genoeg om de complete wereldbevolking om zeep te helpen. Hoogwaardig spul. Als het mis gaat, gaat het dus goed mis.

Wel lekker en gezond: pasta met voorjaarsgroente én knoflook >

Maar de kans daarop is gelukkig niet zo groot. In de medische literatuur – ik heb voor je gezocht – worden maar heel weinig gevallen van dode culi’s genoemd. Je vergroot je overlevingskansen door je kruidenolie onder de 3 graden Celsius te bewaren, of het 20 minuten lang tot 80 graden Celsius te verhitten. Maar kom niet bij ons klagen als je, naast dat je een geweldige dressing hebt, een kasplantje bent.

Meneer Wateetons weet antwoord op nijpende vragen en lastige eetproblemen, al is een bevredigend antwoord niet per definitie gegarandeerd. Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearstmagazines.nl of www.twitter.com/eetproblemen.

Lees meer prangende culivragen >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat