Danger! Knoflookolie maken gaat niet zonder risico

Wat is er waar van het botulismeverhaal als je zelf knoflookolie wilt maken? En als het waar is, hoe maak je knoflookolie dan op een veilige manier?

danger-knoflook
Robert DalyGetty Images

Knoflookolie, dol zijn we erop. Lekker om je brood in te dippen of over een pizza. En je kunt het zo makkelijk zelf maken. Maar let op: toen we op zoek gingen naar recepten, vonden we ook de nodige waarschuwingen. Zelf knoflookolie maken zou namelijk levensgevaarlijk kunnen zijn. Wat is er waar van deze verhalen? En hoe maak je knoflookolie dan op een veilige manier? Meneer Wateetons legt ons uit hoe het zit.

Verlamming

Knoflookolie maken is inderdaad niet helemaal risicovrij. Er bestaat namelijk een kans dat er sporen van clostridium botulinum in de knoflookteentjes zitten. Een zuurstofarme omgeving is namelijk een fijn leefmilieu voor clostridium botulinum, de bacterie die botulisme veroorzaakt. Botulisme kan verlamming, locked-in-syndroom of de dood tot gevolg hebben.

Dat is niet mis. Je ziet, ruikt of proeft de bacterie niet en je hoeft er niet veel van binnen te krijgen; 100 gram is genoeg om de complete wereldbevolking om zeep te helpen. Wat? Hoogwaardig spul dus. Als het mis gaat, gaat het dus ook goed mis. Even verhitten van de knoflook is niet voldoende om de bacteriën te doden. Ze zijn namelijk behoorlijk hardnekkig.

Hoe je 't veilig maakt

Maar de kans dat dat het mis gaat is gelukkig helemaal niet zo groot. We zijn de medische literatuur ingedoken en er worden maar heel weinig gevallen van dode culi’s genoemd. Je vergroot je overlevingskansen door je knoflookolie onder de 3 graden Celsius te bewaren, of het 20 minuten lang tot 80 graden Celsius te verhitten.

Alweer een mysterie opgelost. En nu: hup de keuken in. Of speel je liever op veilig en ga je voor knoflookolie uit de supermarkt..?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat