Danger! Knoflook

Wat is er waar van het botulismeverhaal als je zelf knoflookolie wilt maken? En als het waar is, hoe maak je knoflookolie dan op een veilige manier?

danger knoflook
Over botulisme en knoflook

Knoflookolie, lekker om je brood in te dippen of over een pizza. En je kunt het zo makkelijk zelf maken. Toen we op zoek gingen naar recepten, vonden we ook de nodige waarschuwingen. Zelf knoflookolie maken zou zelfs levensgevaarlijk zijn?! Wat is er waar van deze verhalen? En hoe maak je knoflookolie dan op een veilige manier? Meneer Wateetons legt uit hoe het zit.

Knoflookolie maken is inderdaad niet helemaal risicovrij. Een zuurstofarme omgeving is een fijn leefmilieu voor clostridium botulinum, de bacterie die botulisme veroorzaakt, met verlamming, locked-in-syndroom of de dood tot gevolg. Je ziet, ruikt of proeft de bacterie niet en je hoeft er niet veel van binnen te krijgen; 100 gram is genoeg om de complete wereldbevolking om zeep te helpen. Hoogwaardig spul. Als het mis gaat, gaat het dus goed mis.

Maar de kans daarop is gelukkig niet zo groot. In de medische literatuur – ik heb voor je gezocht – worden maar heel weinig gevallen van dode culi’s genoemd. Je vergroot je overlevingskansen door je knoflookolie onder de 3 graden Celsius te bewaren, of het 20 minuten lang tot 80 graden Celsius te verhitten.

Alweer een mysterie opgelost. De keuken in. Of speel je liever op safe met knoflookolie uit de supermarkt..?

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat