Basmatirijst: wat is het en waar moet je op letten bij het kopen?

Alle vraagtekens rondom dit rijstje op een rijtje.

basmatirijst
Getty Images

Dat basmatirijst anders is dan gewone rijst moge duidelijk zijn. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? En waar gebruik je het voor?

Geurig

Basmatirijst is een langkorrelige rijst, oorspronkelijk afkomstig uit India en Pakistan. Daar staat het woord basmati voor geurig. En dat is niet voor niets. De rijst heeft namelijk een intense, pittige en nootachtige smaak. Eentje die 'm onderscheidt van alle andere rijstsoorten.

Indiase keuken

Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven.

Vega(n) regenboogcurrytafel >

Waar moet je op letten?

Sta je in de supermarkt? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo wordt basmati van goede kwaliteit niet verpakt in plastic, maar in zakken. Staat er op zo'n zak 'extra langkorrelig' gedrukt, dan weet je zeker dat je een goeie te pakken hebt. Bij basmati geldt namelijk: hoe langer de korrel, hoe beter. En let tot slot ook eens op de kleur. Is de basmati licht goudkleurig? Dan is hij perfect. Grijs van kleur? Dan zal hij net wat minder smaken.

Rijst maar dan anders: 7x recepten met bloemkoolrijst >

Bron: Bon Appetit

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat