Het mysterie van de glanzende en de matte kant ontrafeld

Het échte verschil? We zochten het op en leggen het uit.

glanzende-matte-kant
Getty Images

Een snelle Google-speurtocht levert inderdaad meningen die in twee groepen zijn in te delen: het maakt wel uit en het maakt niet uit. De eerste groep zegt dat het uitmaakt omdat de glimmende kant meer reflecteert. Het valt wel op dat er bij dit antwoord nooit aan bronvermelding wordt gedaan.

Toppits-Hotline

De tegenpartij lijkt het meer gedegen aan te pakken: zij informeert bij de fabrikant, of bij wetenschappers. En die zeggen consequent: het maakt geen verschil. Het feit dat de ene kant mat is en de andere glanst heeft met het productieproces te maken, en heeft inhoudelijke reden, noch effect. Ik heb voor de zekerheid zelf nog even naar de Toppits-hotline gebeld, die dit verhaal bevestigde: het maakt niet uit. Tamelijk overtuigend, ware het niet dat het vooral leunstoelwetenschap blijft. Niemand die het zelf uitprobeert. Gelukkig heb ik toch niks beters te doen.

In het Eetproblemen Testlab zette ik twee identieke bekers met evenveel kraanwater naast elkaar in een hete oven. Ik pakte ze beide in met dezelfde hoeveelheid aluminiumfolie, maar bij de éne met glanzende kant naar binnen en bij de ander met de glanzende kant naar buiten. In elk glas stak ik een identieke thermometer. En dat herhaalde ik vijf keer.

Aardstralen

Het resultaat: twee keer werd het glas met de glanskant naar buiten sneller heet, twee keer de matvariant en één keer was er geen verschil. Dat klinkt als wat wij wetenschappers ‘ruis’ noemen, variatie veroorzaakt door gedoe als het plaatsen van de thermometer, het vouwen van de folie, aardstralen en meer van zulks. Met de aluzijde lijkt het in ieder geval niks van doen te hebben. Busted.

Méér prangende culikwesties >
Kun je spinazie vaker opwarmen >
Voor eens en voor altijd: het verschil tussen komijn, kummel en karwij >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat