Olijfolie ontrafeld! Wat betekent extra vierge?

Olijfolie is smaakvol en onmisbaar in de keuken. Je zou het misschien niet denken, maar vaak wordt de diepgroene olie gek genoeg op verkeerde plekken ingezet. En wat betekent dat chique plakkaat extra vierge eigenlijk?

Composition With Fresh Olive Oil
Cseh Ioan / 500pxGetty Images

De meest prestigieuze en beste olijfolie is de Extra Virgen (op z’n Spaans) ofwel de Extra Vergine (de Italiaanse benaming) of Extra Vierge (Frans). Letterlijk betekent dit ‘extra maagdelijk’, in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur.

Extra vierge

Om extra vierge te mogen heten, moet de olie aan strenge normen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Ter vergelijking: olijven die gezond aan de boom hangen, hebben een oliezuurpercentage dat lager is dan 0,5 procent.

Dus wanneer de olijven voorzichtig behandeld worden tijdens en na het plukken en de olie zorgvuldig gemaakt wordt, blijft dit percentage zo laag. En heb je de beste kwaliteit olie die er is. Bovendien moet de olie van de eerste koude persing zijn.

Olijfolie op z'n best

Olijfolie is er in meerdere soorten en maten. Wist je dat je voor een liter olijfolie wel vijf kilo olijven moet persen? Gebruik de olie daarom op zijn best. De extra vierge variant komt op de volgende manieren het beste tot z’n recht.

Dippen en rusten

- Dippen! Dip brood in extra vierge olijfolie in een schaaltje met zout en peper. Meer heb je niet nodig.
- Gebruik extra vierge olijfolie als smaakmaker in soep, salade, saus en pasta.
- Laat je biefstuk na het bakken, rusten in extra vierge olijfolie. Extra smaak!
- En extra vierge olijfolie gebruik je natuurlijk in dressings.

Of ga voor één van deze 5 andere oliesoorten >

Bakken?

Bak je vlees liever niet in extra vierge olijfolie. Gebruik voor bakken de gewone olijfolie of een andere reukloze olie, zoals zonnebloemolie. Frituren gaat al helemaal lastig met olijfolie, omdat je de olie niet tot zo’n hoge temperatuur kan verhitten.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat