We stappen massaal over van koemelk naar de vele plantaardige varianten. De redactie van Women's Health legt uit welk effect deze verschillende (plantaardige) melksoorten hebben en wat de voordelen en nadelen zijn. Welke melksoort kun jij het beste kiezen?
Amandelmelk
Voordelen
Voor iedereen die op de lijn let: ongezoete amandelmelk bevat slechts 30 calorieën per glas – dit is nog minder dan een glas magere melk. Amandelmelk is van zichzelf al vrij zoet. Het proeft daarnaast best lekker, zeker wanneer je het gebruikt om je smoothies mee te verdunnen of havermoutpap mee aan te maken.
Nadelen
Deze melkvariant bevat maar weinig eiwitten: 1 gram per 250ml. Uit onderzoek weten we dat amandelen goed voor zijn voor je hartgezondheid, maar het is onduidelijk of hetzelfde op gaat voor amandelmelk, zegt voedingsdeskundige Alissa Rumsey.
Sojamelk
Voordelen
Sojamelk bevat de meeste eiwitten van alle zuivelvrije opties – ongeveer 7 gram per glas. De Mississippi State University ontdekte daarnaast dat het ziekte bestrijdende bestanddelen (isoflavonen) bevat.
Nadelen
Soja bevat fyto-oestrogenen, plantaardige hormonen die (op de lange termijn) kunnen zorgen voor een verminderde testosteronaanmaak. Overigens moet je hiervoor wel meer dan vier glazen (of een liter) per dag drinken, zegt voedingsdeskundige Alan Aragon. Pas ook op met toegevoegde suikers. De vanillevariant van sojamelk bevat 15gr per glas.
Kokosmelk
Voordelen
Doordat kokosmelk wordt gemaakt van het vlees van een kokosnoot, bevat het veel gezonde vetten. De vetzuren zouden je schildklierfunctie ondersteunen en zo je stofwisseling positief kunnen beïnvloeden. Ook vind je veel vitaminen, ijzer en vezels in kokosmelk.
Nadelen
Let op: er is vaak veel suiker aan de blikken/pakken kokosmelk toegevoegd.
En hennepmelk, geitenmelk en rijstmelk dan?
Wat de voordelen en nadelen van de ietwat minder bekende plantaardige melksoorten als hennep-, geiten- en rijstmelk zijn, lees je op de website van Women's Health.