Er is veel verwarring over karwij, kummel en komijn. Het zijn specerijen, zaden van twee verschillende planten, beide met een kruidige, anijsachtige, zoete smaak. Om het iets overzichtelijker te maken:
Kummel
Kummel, afgeleid van het Duitse woord Kümmel is een andere naam voor karwij, soms wordt het ook wilde komijn genoemd.
Karwij
Karwij is veel sterker en scherper van smaak dan komijn en komijn smaakt iets bitterder dan karwij. Leuk detail: kauwen op karwij zou een 'zoete' adem geven. Je vindt karwijzaadjes bijvoorbeeld op Turks brood. In Nederland is karwij vaak onderdeel van kruidenmengsels als basis voor soep of stoof.
Artikel gaat verder onder de video.
Zien: zó bewaar je kruiden op de beste manier
Komijn
Komijn kennen we in Nederland van de komijnekaas, in Spanje zit het in chorizo en in India wordt het gebruikt in kip tandoori. In de Indonesische keuken heet gemalen komijnzaad 'djinten'.