Dit is hoeveel een mens gemiddeld weegt ten opzichte van 1960

Van Amerikanen vermoedden we het al, en ook voor ons Nederlanders is het resultaat is niet rooskleurig.

gewicht-gemiddeld
Getty Images

Misschien klinkt het je bekend in de oren. Amerikanen, en ook Nederlanders, zijn in zo'n vijftig jaar flink in de breedte toegenomen. Het is zelfs zo dat een Amerikaanse vrouw vandaag de dag gemiddeld even veel weegt als een Amerikaanse man in de jaren zestig.

Gewicht Amerikanen

In 1960 woog een Amerikaanse vrouw zo'n 140 pounds, omgerekend is dat 63,5 kg. Met de jaren is het gewicht van de Amerikaanse vrouw gestegen met 18,5 procent naar 75,5 kg. En dat is ongeveer het gewicht van een man in 1960.

Vandaag de dag weegt een Amerikaanse man gemiddeld 88,5 kg. Het gewicht van de Amerikaanse man en vrouw is in een halve eeuw met zo'n achttien procent gestegen.

Lengte en breedte

Een deel van de stijging wordt verklaard doordat de Amerikaanse mannen en vrouwen gemiddeld ook met twee cm zijn gegroeid in lengte. De gemiddelde lengte van een Amerikaanse man is 175 cm. Een vrouw is gemiddeld 162 cm. Maar nog steeds is het een feit dat de groei in de breedte harder gaat dan de groei in de lengte. Uit diverse studies blijkt dat dertig procent van de Amerikanen te dik zijn.

Gewicht Nederlanders

Ook wij Nederlanders zijn een centimeter of drie langer ten opzichte van zo'n vijftig jaar geleden. Maar, het lichaamsgewicht van de gemiddelde volwassen Nederlander is in verhouding meer gestegen dan zijn lengte. Volgens het CBS zijn Nederlandse mannen, in een kwart eeuw, met 6,5 kg aangekomen en vrouwen met 5,1 kg. De afgelopen twintig jaar werd de gemiddelde man 5,6 kg en de vrouw 3,7 kg zwaarder. In 2011 woog een man gemiddeld 84 kg en een vrouw 70 kg.

Meten is weten, doe er je voordeel mee.

Bron: Good Housekeeping, Het CBS

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat