10 dingen die ongezond lijken, maar het niet zijn

Dikmakers? Nee hoor.

Gezond eten
Getty Images

Lang niet alles dat koolhydraten bevat is ongezond. Volgens Samantha Heller, diëtiste aan de NYU Langone Medical Center in New York, kun je deze zogenaamde dikmakers zonder schuldgevoel op je menu zetten.

1. Aardappelen

Voordat je nu een gat in de lucht springt: chips is en blijft hartstikke vet. Maar in olijfolie gebakken aardappels zijn prima. Ze zitten vol vitamine C, vitamine B6 en als je ze niet schilt zitten er ook nog vezels in. Net zo gezond als boerenkool dus. Je kunt aardappels ook in de oven bakken met olijfolie en tenen knoflook als je hunkert naar friet. Potato, potato.

2. Suiker

De meeste fit-girls schrikken al van dit woord. Maar echt, suiker is niet zó erg. Het ligt er alleen aan hoe je het eet. Kijk, een cake vol suiker doet niet veel goeds voor je. Maar van suikers uit fruit krijg je energie. En als je verder gezond eet, kun je volgens Heller best een beetje honing aan je thee toevoegen en suiker in je koffie doen.

3. Pindakaas

Dat in noten veel calorieën zitten, weten we nu wel. Maar er zitten ook héél veel goede vetten in die je helpen om vitamines uit andere voeding op te nemen. Alleen cashew-, amandel- of pinda’s zonder verdere toevoegingen is het best. Dus niks helaas pindakaas; elke dag een lepel uit de pot kan prima.

Zien: wordt pindakaas-fondue je nieuwe verslaving?

4. Boter

Boter is een stuk beter voor je dan margarine. In beide producten zitten evenveel calorieën, maar in margarine zit ook transvet. Dat is nog slechter voor de gezondheid is dan verzadigd vet. Onderzoek toont aan dat verzadigd vet niet perse slecht is. Een beetje roomboter op je brood is dus echt niet iets om s’ nachts wakker van te liggen.

5. Chocolademelk

In cacao zitten allemaal gezonde stoffen zoals antioxidanten. Door alle toevoegingen in een chocoladereep verdwijnen deze goede stoffen. Maar als je cacaopoeder met sojamelk, vanille extract en een beetje suiker of honing door elkaar roert en opwarmt heb jij een lekkere én gezonde chocolademelk.

6. Pizza

Pizza met een dunne bodem, veel groenten en niet zo veel kaas is écht een prima avondmaal. Je gaat echt niet dood van af en toe een pizza eten. En als je het eet, geniet er dan ook van, want laten we eerlijk zijn, een pizza is goddelijk.

7. Popcorn

Met zoute popcorn is helemaal niets mis. In een bakje zitten rond de dertig calorieën, dus als je zin hebt om te snacken kun je altijd grijpen naar de gepofte mais. Tegenwoordig kun je in winkels allerlei smaken kopen, zoals met kaas en ui. Een goed alternatief als je veel zin hebt in cheese-onion-chips.

8. Kaas

Ja, ook kaas staat op deze lijst! In nieuw onderzoek zijn aanwijzingen gevonden dat kaas je bloeddruk naar beneden haalt, je gewicht op peil houdt en dat je er langer door leeft. Dus die kaasplank hoef je de volgende keer niet meer aan je voorbij te laten gaan. Oui oui, la vache qui rit, kom maar door met de brie.

9. Koolhydraten

Meergranen rijst, pasta en quinoa passen goed in elk dieet. Ondanks hun slechte reputatie zitten er oerdegelijke stoffen in koolhydraten. Ze geven een boost aan je immuunsysteem, houden je spijsvertering op de rails en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Wij zien alleen maar voordelen.

10. Dressing

Dressing gemaakt van plantaardige olie (olijfolie, druivenpitolie, zonnebloemolie, etc) maken je salade juist gezonder. Bovendien zijn volvette dressings beter dan de light versies, omdat daar juist meer suiker in zit. Vermijd wel de crèmige dressings als je op de calorieën aan het letten bent, want daar zitten wel veel ongezonde vetten in. Een beetje huisgemaakte honing mosterddressing kan best hoor.

Bron: cosmopolitan.com

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat