Deze bekende kazen kun je wél eten als je lactose-intolerant bent

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kun je best kaas eten als je lactose-intolerant bent. Maar niet alle kazen zijn even geschikt. Zó pik je wel de juiste kaas uit het schap.

deze-bekende-kazen-kun-je-wel-eten-als-je-lactose-intolerant-bent
istetianaGetty Images

De ene kaas bevat meer lactose dan de ander. Ben jij lactose-intolerant? Dan hoef je kaas echt niet volledig uit je dieet te bannen. Hier kun je op letten als je op de kaasafdeling staat.

Waar bestaat kaas uit?

Kaas wordt gemaakt met zuursel en stremsel. Het zuursel (melkzuurbacteriën) snoept van de lactose (melksuiker). Het stremsel zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk (melkeiwit en melkvet) samenklonteren. Hierdoor ontstaat wrongel, de voorloper van kaas.

Hoe ouder de kaas...

Toch eindigt niet elke kaas met dezelfde hoeveelheid lactose. Michael Tunick chemicus en schrijver van het boek ‘The Science of Cheese’ vertelt: ‘Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe groter de kans dat je ‘m kan eten als je lactose-intolerant bent.’ Want het toegevoegde zuursel eet de lactose op! Hoe ouder de kaas dus is, hoe minder lactose erover blijft.

Artikel gaat verder onder de video.

Tip: heerlijke vegetarische 'bloemkoolburger' met parmezaanse kaas

Welke kazen mogen wél?

Aha! Zo zit dat dus. In de meeste ‘oude’ kazen is dan ook geen spoor van lactose meer te bekennen. Oude, harde kazen zijn dus meestal de beste keuze. Denk aan een gerijpte cheddar, Goudse kaas, parmezaan, blauwe of Zwitserse kaas. Terwijl een ‘jonge’ kaas als feta, een behoorlijke hoeveelheid lactose bevat en dus ongeschikt is voor mensen met lactose-intolerantie.

Etiket

De makkelijkste manier om erachter te komen of een kaas geschikt is: check het etiket! Een kaas met weinig koolhydraten, oftewel suiker, per 100 gram, bevat weinig lactose. Terwijl kazen die rijk zijn aan lactose, meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten.

Bron: Insider, Voedingscentrum

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat