Wondermiddel of onzin: baking soda met citroen drinken

Is het nu goed voor je of niet?

baking soda drinken hoeveel
Getty Images

Al die verhalen over de werking van citroen met baking soda: wat doet het nou eigenlijk en is het wel een goed idee om een glas water met citroen en baking soda te drinken?

Baking soda met citroen drinken

Wat is baking soda?

Baking soda wordt ook wel natriumbicarbonaat, zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd. Het is een stof we vooral kennen uit ons keukenkastje: het is een bekend rijsmiddel voor taarten en cakes, en het hoofdbestandsdeel van bakpoeder. Ook wordt het gebruikt om schoon te maken of voor koolzuurhoudende drankjes.

Baking soda is niet alleen een huishoudelijk product, maar zou ook kunnen helpen bij maagklachten. Mary Stottelaar, diëtist van PuurGezond, legt uit: ‘Baking soda reageert met het zuur in onze maag, waardoor je maaginhoud minder zuur wordt en je dus minder last krijgt van maagzuur. Om die reden wordt natriumbicarbonaat dan ook gebruikt in sommige maagzuurremmers. Let wel: maagzuur kan ook het gevolg zijn van een te hoge zuurproductie, waardoor baking soda dus averechts kan werken.’

Bijwerkingen van water met baking soda

Baking soda klinkt als een wondermiddel, maar je kunt ook last krijgen van bijwerkingen van (water met) baking soda. ‘Zo bevat het veel zout (1 theelepel baking soda bevat zo’n 3,5 gram zout) en kun je last krijgen van maagpijn, diarree en gasvorming,’ aldus Stottelaar.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: 9 manieren om thuis baking soda te gebruiken

Citroen en baking soda

De combinatie die we veel over horen is die van citroen en baking soda. Op het eerste gezicht geen gekke gedachte, want citroenen zijn een van de beste vrienden van je gezondheid.

Daarbij heeft baking soda een altijd een zuur ingrediënt nodig om gas te kunnen vormen, bijvoorbeeld voor het laten rijzen van een deeg. Dit kan karnemelk, yoghurt of azijn zijn, maar ook dus citroen. Mary: ‘Of dat nou extra gunstig is? Er is geen reden om dat aan te nemen, want in je maag komt het ook in zuur. En dat is weer veel zuurder dan een beetje citroensap.’

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat