Wondermiddel of onzin: baking soda met citroen drinken

Health expert Sophia van Sorgen legt uit.

baking soda drinken hoeveel
Getty Images

Al die verhalen over de werking van citroen met baking soda: wat doet het nou eigenlijk en is het wel een goed idee om een glas water met citroen en baking soda te drinken? Health expert Sophia van Sorgen legt uit.

Ten eerste: de citroen

Citroenen zijn een van de beste vrienden van je gezondheid. Er zitten antibacteriële stoffen in die zowel bacteriële als schimmelinfecties tegen gaan. Daarnaast gaan ze de strijd aan met parasieten, reguleren ze de bloeddruk, stimuleren ze het lymfesysteem en ze zitten ook nog eens bomvol vitamine C.

Citroen en baking soda

Om verschillende redenen wordt citroen in combinatie met een klein beetje baking soda (ook wel natriumbicarbonaat genoemd) in een groot glas met gekookt water gemengd en gedronken. Baking soda is een natuurlijk product en kan voor veel verschillende zaken gebruikt worden. Om maar wat op te noemen: het wordt gebruikt als schoonmaakmiddel, in bakrecepten en om je tanden te witten.

Claimen

Online kom je veel artikelen tegen met allerlei claims dat deze combinatie het wondermiddel is tegen kanker en/of andere ziektes. Sophia is van mening dat je voorzichtig moet zijn met uitspraken en claims. Maar dat neemt niet weg dat de combinatie van baking soda en citroen een manier is om je lichaam van gifstoffen te ontdoen. Maar zoals altijd: wees voorzichtig, begin rustig en kijk hoe het je bevalt.

Ontgiften met baking soda

Hoe werkt het? Neem een groot glas gekookt water, knijp daarin een halve citroen uit en roer er een heel klein theelepeltje baking soda er doorheen. Drink het met een rietje ter bescherming van je tandglazuur en zorg ervoor dat je daarna een half uur niets eet of drinkt zodat alles goed door je lichaam wordt opgenomen en de werking niet vermindert door de combinatie met andere voedingsmiddelen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat