Mag je spinazie nou wel of niet opnieuw opwarmen?

Spinazie opnieuw opwarmen, is dat nou echt gevaarlijk of een broodje aap?

Spinazie opnieuw opwarmen
Getty Images

Spinazie. Een krachtpatser, dat is wat het is. Bijna iedereen is er groot en sterk mee geworden. Die groene blaadjes zijn namelijk super gezond. Uitzonderingen daargelaten, want heropgewarmde kliekjes kun je volgens de geruchten maar beter laten staan. Hoe dat precies zit, zochten we voor je uit.

Nitraat

Net als een hele reeks andere groenten, bevat spinazie de stof nitraat. Door het bewaren, bereiden en verteren ervan kan nitraat worden omgezet in nitriet. Bij grote hoeveelheden kan nitriet schadelijke effecten hebben. En er zijn aanwijzingen dat nitriet bijdraagt aan het ontwikkelen van kanker. Maar, het laatste woord is daar nog niet over gezegd.

Artikel gaat verder onder de video.

Graag één minuut stilte voor dit hemelse gerecht: tortellini met spinazie en artisjok

Opwarmen

Meermaals opwarmen betekent in principe meer nitriet, evenals het op kamertemperatuur bewaren en het meer dan eens eten van spinazie. Maar, uit onderzoek blijkt dat het de hoeveelheid nitriet die vrijkomt bij opwarmen niet groot genoeg is om daadwerkelijk schadelijke gevolgen te hebben. Bij normale consumptie van spinazie gaat het maar om kleine hoeveelheden, met een twijfelachtig gezondheidsrisico.

Pre-koelkasttijd

Het advies om niet opnieuw op te warmen stamt uit de pre-koelkasttijd, toen de bereide spinazie dagen op het aanrecht stond. Bacteriën kregen ruimschoots de kans om nitriet te vormen, voordat het gerecht opnieuw werd bereid. Zelfs het Voedingscentrum vindt het advies achterhaald.

Bewaaradvies

Het Voedingscentrum adviseert echter wel om restjes spinazie na de eerste bereiding snel af te laten koelen en in de koelkast te bewaren, bij een temperatuur van 4 °C. Op die manier krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat