Mag je spinazie nou wel of niet opnieuw opwarmen?

Spinazie opnieuw opwarmen, is dat nou echt gevaarlijk of een broodje aap?

Spinazie opnieuw opwarmen
Getty Images

Spinazie. Bijna iedereen is er groot en sterk mee geworden. Die groene blaadjes zijn namelijk super gezond. Uitzonderingen daargelaten, want heropgewarmde kliekjes kun je volgens de geruchten maar beter laten staan. Hoe dat precies zit, zochten we voor je uit.

Nitraat

Spinazie bevat - net als een hele reeks andere groenten - nitraat. Door het bewaren, bereiden en verteren ervan kan nitraat worden omgezet in nitriet. En er zijn aanwijzingen dat nitriet bijdraagt aan het ontwikkelen van kanker, hoewel daar het laatste woord nog niet over gezegd is.

Goede vraag: gebruik je de matte of de glanzende kant van aluminiumfolie? >

Opwarmen

Meermaals opwarmen betekent in principe meer nitriet, evenals het op kamertemperatuur bewaren en het meer dan eens eten van spinazie. Maar, het gaat bij normale consumptie om kleine hoeveelheden, met een twijfelachtig gezondheidsrisico.

Pre-koelkasttijd

Het advies om niet opnieuw op te warmen stamt uit de pre-koelkasttijd, toen de bereide spinazie dagen op het aanrecht stond en bacteriën ruimschoots de kans kregen nitriet te vormen, voordat het gerecht opnieuw werd bereid. Zelfs het Voedingscentrum vindt het advies achterhaald.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat