Vol lof! 5x recepten met witlof

Met zoete, zure en zoute ingrediënten halen we het beste in de groente naar boven.

witlofrecepten
Remko Kraaijeveld

Witlof: je houdt ervan of niet. Het is een frisse, lichtbittere groente die je prima rauw kunt eten in een salade, of verwerkt in een hartige taart. Met deze recepten met zoet, zure en zoute ingrediënten halen we het beste in witlof naar boven. Ook is het spul übergezond. Behalve dat het de spijsvertering stimuleert, helpt het de lever ontgiften en dankzij de vezels zorgt het voor een betere opname van voedingsstoffen in je lichaam. Een fijne voor je lijf, dus. En ook nog eens heel erg smakelijk.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Bladerdeegtaart met witlof
archief elle eten

Een vegetarische klassieker die keer op keer lekker blijft. Besprenkel het bladerdeegtaartje met wat druppels balsamicoazijn voor extra smaak. En goede om te serveren wanneer je voor een grote groep moet koken.

2 Witlof-appelsalade met walnoten, gorgonzola en kweeperengelei
archief elle eten

Nog meer klassiekers. Het bittere van het witlof gaat goed samen met het zoete van de appel. Beide zorgen voor een verfrissende crunch. Het leukste van alles: deze salade staat binnen een handomdraai op tafel.

3 Salade van gegrilde spruiten en witlof met gember-misodressing
remko kraaijeveld

Of je er nou van houdt of niet: geen winter zonder spruiten. We geven er een frisse draai aan met deze salade met knapperige witlof, appel en verrassende gember-misodressing.

4 Bittere salade met walnoten
FOTOGRAFIE CARLFRIED VERWAAYEN - STYLING MARJOLEIN VONK - FOOD STYLING CLAARTJE LINDHOUT - RECEPTEN TAL MAES

Een rauwe, simpele salade. Je eet hem het liefst in combinatie met een hartige quiche of pie. Voor een minder bittere smaak snij je het kontje van de witlof eraf, vervolgens snijd je de witlof doormidden en kun je de bittere kern verwijderen.

5 Waterkerssalade met lof en gerookte amandelen
RECEPTUUR TAL MAES, FOODSTYLING OLIVER KNIGHT, STYLING JUDITH RASENBERG, FOTOGRAFIE CARLFRIED VERWAAYEN

Deze waterkerssalade met lof en gerookte amandel is feestelijk met een lichte bitter. Serveer de waterkers en lof op een platte schaal en strooi er wat gerookte amandelen over. Serveer de vinaigrette er apart bij: zo blijft de salade tot op het laatst lekker knapperig.

Advertentie - Lees hieronder verder