Eidooiers over? 8x recepten met eigeel

Die gele krachtpatsers zijn zonde om weg te gooien.

eigeel over recept eidooier
Claudia TotirGetty Images

Heb je je afgelopen weekend uit lopen sloven met je pavlova, zit je met een overdosis eidooiers thuis. Weggooien is zonde en overbodig. Gebruik de dooiers bijvoorbeeld in een van de volgende recepten.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Mayonaise
tycoon751Getty Images

Mayonaise is natuurlijk hét recept voor overgebleven eidooiers. Bovendien is niets is zo lekker als friet met je zelfgemaakte saus. En mayo is niet alleen lekker bij een vette hap, het is ook hét geheime ingrediënt voor de beste chocoladetaart ooit.

2 Verse pasta
kimrawiczGetty Images

Als je dit recept hebt geprobeerd, snap je waarom Italianen zoveel van hun moeder houden. Het is een intensief werkje, want zelf pasta maken vereist hartstochtelijk kneden, maar met echte pasta fresca zet je wel een indrukwekkende maaltijd op tafel.

3 Pasta carbonara
Getty Images

Je kunt het jezelf ook iets makkelijker maken en gedroogde pasta kopen. Dan kun je het eigeel namelijk gebruiken voor de pastasaus. Met dit recept maak je de klassieker onder de klassiekers: pasta carbonara, met Parmezaanse kaas en pancetta, heerlijk Italiaans.

4 Gnocchi
Oanea VasileGetty Images

Voor wie al getraind is in het maken van verse pasta, is dit recept de volgende uitdaging. In zes stappen maak je volmaakte gnocchi. Perfect bij gestoofd rundvlees, lamsbout, kalfsvlees met olijven en tomaten, als tussengerecht of, waarom niet, als voorgerecht met je favoriete saus.

5 Hele ui gepoft met eidooier en truffel
Fotografie Sophia van den Hoek, receptuur Karin Smit

Voor dit recept pocheer je de eidooiers eerst, voordat je de uitgeholde ui ermee vult. Serveer de ui met champignons, wortel, laurier en peterselie, voor de perfecte elegante hap of als chic voorafje.

6 Cocktail van koolrabi met witte mieriksmayo en gebakken eidooier
Remko Kraaijeveld

Een eidooier kun je mixen, pocheren, maar dus ook bakken, zoals bij dit recept. Dat is wel even oefenen, want in de hitte van de strijd breekt een gebakken dooier nog wel eens. Voor dit deftige diner zonder vlees of vis, serveer je de gebakken eidooiers in cocktailglazen met koolrabi en huisgemaakte mieriksmayonaise.

7 Ricotta-spinazie-parmezaantaartjes
AzuritaGetty Images

Met dit recept gebruik je je overgebleven eidooiers én maak je de ultieme makkelijke snack voor onderweg of werk. Een echte lifesaver dus. Bovendien kun je er naast spinazie ook andere groenten aan toevoegen, vooral als die ook overgebleven zijn. Dat betekent dus eindeloos variëren.

Advertentie - Lees hieronder verder