Bak ze bruin: de lekkerste kruidkoek in 8 stappen

ELLE Eten blaast deze herfst de ouderwetse kruidkoek nieuw leven in. Want de kleuren mogen dan nogal jaren zeventig zijn, de smaak – met steranijs en sinaasappel – is helemaal van nu.

De lekkerste kruidkoek maken
Archief Elle Eten
Advertentie - Lees hieronder verder
1 Sinaasappelkruidkoek in acht stappen
Archief Elle Eten

Recept: sinaasappelkruidkoek
voor 8 personen • 25 min bereidingstijd (+ 1 uur oventijd)

>100 ml melk
>2-3 stuks steranijs
>200 g sinaasappelmarmelade
>275 g (dennen- of acacia)honing
>175 g bloem
>25 g maïzena
>10 g bakpoeder
>2 tl kaneel
>1 volle tl (zelfgemaakte) koekkruiden
>2 eieren
>80 g zachte, ongezouten boter
>1 tl zout
>1 sinaasappel
>extra: cakeblik, bakpapier, taartrooster

2 Stap 1 - Begin met de melk
Archief Elle Eten

Verwarm de oven voor op 170°C. Breng de melk met de steranijs aan de kook en laat hem van het vuur af nog 10 min trekken.

3 Stap 2 - Roer de marmelade los
Archief Elle Eten

Roer intussen de marmelade los (houd 1 lepel apart). Verwarm in een steelpan de honing tot lauw. Meng in een beslagkom de bloem met maïzena, bakpoeder, kaneel en koekkruiden.

4 Stap 3 - Mengen maar
Archief Elle Eten

Voeg de vloeibaar geworden honing en de marmelade toe aan het bloemmengsel. Meng alles goed met een garde (of mixer).

5 Stap 4 - Kloppen maar
Archief Elle Eten

Voeg de eieren toe, schenk de melk door een zeef erbij in de kom en klop goed.

6 Stap 5 - Maak de botercrème
Archief Elle Eten

Roer de boter met een garde los, doe het zout erbij en meng de botercrème dan door het beslag. Klop stevig door tot een homogeen beslag ontstaat.

7 Stap 6 - Vul het bakblik
Archief Elle Eten

Bekleed een cakeblik met bakpapier. Schenk het beslag erin en vul het bakblik tot 1 cm van de bovenrand (bewaar een restje beslag voor de garnering). Bak de kruidkoek in het midden van de oven in ca 1 uur gaar. Een erin gestoken mespunt of satéstokje komt er dan droog uit.

8 Stap 7 - Boen de sinaasappels
Archief Elle Eten

Boen intussen de sinaasappel schoon en snij hem in dunne plakjes. Kook 3 min in een laagje water en laat de plakjes uitlekken op een taartrooster. Haal de gare kruidkoek uit de oven. Plak met het restje beslag wat gehalveerde sinaasappelschijfjes op de kruidkoek.

9 Stap 8 - De finishing touch
Archief Elle Eten

Zet het bakblik nog 5 min terug in de oven en laat de kruidkoek afkoelen. Haal de kruidkoek voorzichtig uit de vorm. Verwarm de apartgehouden marmelade en kwast deze over de sinaasappelplakjes boven op de kruidkoek.

Advertentie - Lees hieronder verder