Sinaasappelkruidkoek in acht stappen
Recept: sinaasappelkruidkoek
voor 8 personen • 25 min bereidingstijd (+ 1 uur oventijd)
>100 ml melk
>2-3 stuks steranijs
>200 g sinaasappelmarmelade
>275 g (dennen- of acacia)honing
>175 g bloem
>25 g maïzena
>10 g bakpoeder
>2 tl kaneel
>1 volle tl (zelfgemaakte) koekkruiden
>2 eieren
>80 g zachte, ongezouten boter
>1 tl zout
>1 sinaasappel
>extra: cakeblik, bakpapier, taartrooster
Stap 1 - Begin met de melk
Verwarm de oven voor op 170°C. Breng de melk met de steranijs aan de kook en laat hem van het vuur af nog 10 min trekken.
Stap 2 - Roer de marmelade los
Roer intussen de marmelade los (houd 1 lepel apart). Verwarm in een steelpan de honing tot lauw. Meng in een beslagkom de bloem met maïzena, bakpoeder, kaneel en koekkruiden.
Stap 3 - Mengen maar
Voeg de vloeibaar geworden honing en de marmelade toe aan het bloemmengsel. Meng alles goed met een garde (of mixer).
Stap 4 - Kloppen maar
Voeg de eieren toe, schenk de melk door een zeef erbij in de kom en klop goed.
Stap 5 - Maak de botercrème
Roer de boter met een garde los, doe het zout erbij en meng de botercrème dan door het beslag. Klop stevig door tot een homogeen beslag ontstaat.
Stap 6 - Vul het bakblik
Bekleed een cakeblik met bakpapier. Schenk het beslag erin en vul het bakblik tot 1 cm van de bovenrand (bewaar een restje beslag voor de garnering). Bak de kruidkoek in het midden van de oven in ca 1 uur gaar. Een erin gestoken mespunt of satéstokje komt er dan droog uit.
Stap 7 - Boen de sinaasappels
Boen intussen de sinaasappel schoon en snij hem in dunne plakjes. Kook 3 min in een laagje water en laat de plakjes uitlekken op een taartrooster. Haal de gare kruidkoek uit de oven. Plak met het restje beslag wat gehalveerde sinaasappelschijfjes op de kruidkoek.
Stap 8 - De finishing touch
Zet het bakblik nog 5 min terug in de oven en laat de kruidkoek afkoelen. Haal de kruidkoek voorzichtig uit de vorm. Verwarm de apartgehouden marmelade en kwast deze over de sinaasappelplakjes boven op de kruidkoek.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io