Vegan! 15x veganistische recepten

25 veganistische recepten die je als voorgerecht, bijgerecht en hoofdgerecht kunt eten.

vegan-pizza
Dosia Brewer

Een weekje vegan? Maak er maar twee van, want met deze vijftien veganistische recepten ben je zo rond. We maken het de beginnende veganist makkelijker om plantaardig te eten, en bezorgden de doorgewinterde vegan wat variatie op tafel. Laat je inspireren door deze gerechten die vooraf, als bij, of als hoofdgerechten kunnen dienen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Vegan regenboogcurrytafel

Met pilav, kikkererwten-spinaziecurry en raita. Het concept van dit recept uit Vega Feest van Nina Olsson, is dat je een tafel vol met schalen zet, en dat de smaken van de verschillende gerechten op je bord versmelten. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een van de componenten op zich te serveren.

2 Pittige zoetzure aubergine met sushirijst
imsyndo/Lara Holmes

Asian style aubergine: met sojasaus, sperziebonen en sushirijst. Zet extra sojasaus en de rest van de chilipeper op tafel en bepaal zelf hoe pittig je dit gerecht maakt.

3 Geroosterde bloemkoolsteaks met tahin en za'atar
Fotografie Remko Kraaijeveld

Met bloemkool, tahin en za’atar maak je deze Oosterse groentesteaks: de vegan variatie op klassieke bloemkool met kaassaus. Op een warm pitabroodje creëer je een bijzondere, plamntaardige maaltijd.

4 Salade van gegrilde spruiten en witlof met gember-misodressing
Remko Kraaijeveld

Op deze manier lust iedereen spruiten. We geven er een frisse draai aan met deze salade met knapperige witlof, appel en frisse miso-dressing. Ook handig: De spruiten hoeven niet warm te zijn als je ze serveert, eerder lauwwarm. Je kunt ze al voorbereiden en even opwarmen in de oven. Viva las vegans.

5 Misosoep
Getty Images

Deze zachte Japanse bouillon moet je ook eens proberen. Lekker met kombu van de Aziatische toko. Meer tijd of toch eens variëren? Voeg dan tofu, lente-ui of paddestoelen toe aan je gerecht.

6 Curry van flespompoen en zoete aardappel van Nigella Lawson
Nigella Lawson

In dit gerecht geeft de zwarte rijst een extra dramatisch effect met het knaloranje van de pompoen en zoete aardappel. Je hoeft die rijst overigens niet per se te gebruiken: volgens Nigella past elke soort rijst goed bij dit vegan recept.

7 Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Receptuur, styling en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld

Dit is het ultieme vegan recept voor op de barbecue. De ananastoortsen karamelliseer je eerst met huisgemaakte walnoten-misokaramel en vervolgens worden ze geflambeerd met rum. Serveer met kokosyoghurt en limoenrasp. Kijk uit voor je wenkbrauwen en santé!

8 Tajine van kikkererwten, spruiten en kastanjes
Jeroen Niezen

Deze veganistische tajine is goed gevuld met kikkererwten, spruiten en kastanjes en wordt gecombineerd met eekhoorntjesbrood. Geen eekhoorntjesbrood verkrijgbaar? Ook andere stevige paddestoelen kunnen gebruikt worden voor dit recept, zoals cantharellen of portobello’s.

9 Aziatische sesam courgetti
Mike Garten

Verruil de spaghetti voor courgetti en je hebt een avondmaal rammetjevol vitaminen, zónder de koolhydraten van granen. En met de geroosterde sesamolie geef je dit recept een Aziatisch tintje. Courgetti maak je heel gemakkelijk zelf met een spiraalsnijder, maar met deze tools lukt dat ook heel goed zonder.

10 Geroosterde tomaten-paprikasoep met gebakken rosevalaardappels
Archief ELLE Eten

Deze veganistische geroosterde tomaten-paprikasoep is net weer wat anders dan de standaard tomatensoep. De gebakken rosevalaardappels voeg je naar eigen smaak toe: in of naast de soep.

11 Kruidensalade met rode basilicum, ingemaakte bietjes en rode druiven

Deze salade is mooi donker van kleur en bovendien ontzettend smaakvol. Voor veganistische ingemaakte bietjes vervang je de honing in de marinade voor gembersiroop. Die siroop geeft de bietjes een extra scherpe smaak die heel goed is in combinatie met de rode basilicum en druiven.

12 Sobanoedels met misodressing

Voor dit gerecht gebruik je sobanoedels. Deze noedels zijn gemaakt van tarwe- en boekweitmeel. Sue Quinn’s kookboek ‘Salade Easy’ staat vol met makkelijke en licht verteerbare recepten. Deze Aziatisch geïnspireerde is natuurlijk één van de lekkerste.

13 Vegan pizza met portobello en basilicum
Dosia Brewer

Dit echt een vegan pizza voor paddestoelfans. Je ziet het niet, maar door de saus zijn geweekte porcini gepureerd voor een extra ‘umami’ of hartige smaak. De paddestoelen rooster je eerst langzaam in de oven voor een heel intense paddestoelensmaak. En omdat je toch moet wachten op het rijzen van je pizzadeeg kost het je geen extra tijd.

14 Rodelinzencurry met kokos
Archief Elle Eten

Met dit recept zet je een heel voedzaam gerecht op tafel. Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten en daarom supergezond. Bovendien is deze curry ook nog eens simpel en snel. De rodelinzencurry serveer je met brood of witte rijst.

15 Pittige Thaise wraps met tamarindesaus
Archief ELLE Eten

Voor dit gerecht kun je zelf bepalen welk soort blad je als wrap gebruikt. Vooral amsoi of snijbiet zijn echt aan te raden, maar een gewoon blad sla mag natuurlijk ook. Die vul je vervolgens met heel veel groente en tamarindesaus. Tamarindepulp koop je bij de toko. Als blok, vers uit de koeling, of gedroogd.

Advertentie - Lees hieronder verder