Mooi rood: 25 recepten met tomaat

Of het nu om soep, salade of pizza gaat: tomaat doet het goed in elk gerecht. Daarom: 25x recepten met tomaat

heel tof heirloomtomaten
Getty Images

Ze hebben de kleur van de hartstocht. En zo gedragen ze zich ook. Er zijn maar weinig ingrediënten die zich zo vol overgave in een gerecht storten als de zongerijpte tomaat. En of het nu om soep, salade of pizza gaat: in elke tomaat proef je het beste van de zomer.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Gekonfijte tomaatjes
Team Elle Eten

Niet alleen de Fransen, maar ook wij zijn gek op konfijten. Met deze oude conserveertechniek kunnen fruit en groenten langer bewaard worden en wordt de smaak bovendien nog lekkerder. Deze tomaatjes smaken overal goed bij: op brood, bij vlees of vis, met kaas, of door een salade.

2 Gevulde tomaten
Archief Elle Eten

Dit recept voor gevulde tomaten is goed om van tevoren te maken, maar het kan ook à la minute. De gemengde tomaten vul je met een mix van ui, mozzerella, knoflook en kruiden. Heerlijk voor bij de lunch of als bijgerecht.

3 Tomaten tarte tatin
Archief Elle Eten

Een tarte tatin hoeft niet zoet te zijn. Sterker nog, met dit recept voor een tomaten tarte tatin maak je een heerlijke hartige variant. Maak een grote taart of verdeel het deeg voor kleinere taartjes voor iedere gast.

4 Snelle tomatensalade met komkommer en cannellini-bonen
Archief Elle Eten

Dit recept heeft niet alleen weinig ingrediënten, het is ook nog eens heel snel te bereiden. Toch zet je een gevarieerde en kleurrijke maaltijd op tafel met deze pasta met tomaten.

5 Mozzarellataartjes met basilicum

Dit recept is de heilige drie-eenheid uit de Italiaanse keuken verstopt in een taartje: mozzerella, basilicum en tomatensaus. Let voor deze taartjes goed op de oven. Hoe langer je ze in de oven zet, hoe krokanter de korst.

6 Minipizza met chorizo

Wie houdt er niet van pizza? Besmeert met een heerlijke tomatensaus en een goede kaas; meer zijn we eigenlijk niet nodig. Misschien alleen chorizo, want die maakt dit recept voor minipizza's wel héél lekker.

7 Millefeuille van gekonfijte tomaten en kruiden
Archief Elle Eten

Officieel is een millefeuille zoet, maar voor dit recept met gekonfijte tomaten en kruiden maken we een uitzondering. Dat moet ook wel want dit gerecht is heerlijk knapperig, smaakvol en ook nog eens prachtig om te zien!

8 Kabeljauwfilet met gebakken trostomaatjes en sauce vierge
Archief Elle Eten

Dat kabeljauw en tomaten een gouden combinatie zijn, bewijst dit recept maar weer eens. Mocht je toch niet zo'n fan zijn van deze vis, kun je hem ook vervangen met een andere soort. Neem bijvoorbeeld zalm, rode poonfilet, (zee)baars of mul.

9 Ingemaakte tomaten en olijven
Archief Elle Eten

Voor dit recept maak je tomaten en olijfen in in een mix van olijfolie, knoflook, rozemarijn en tijm. Na twee weken kun je de groenten gebruiken op mediterraan brood, in een salade of bij gegrild vlees of gegrilde vis.

10 Hollandse tomatensoep
Archief Elle Eten

Niks kant en klare soep van Unox. Met dit recept tover je zélf traditionele Hollandse tomatensoep op tafel. Extra lekker geserveerd met een drijvend eiland van room en rondom een kring van peterselie.

11 Gevulde tomaatjes met garnalen in dragonolie

Deze gevulde tomaatjes met garnalen in dragonolie zijn het perfecte hapje voor een borrelavond. Als je kleine (snoep)tomaatjes gebruikt kun ze in één keer in je mond stoppen, waardoor je de smaken van de dragonolie en citroenzest extra goed proeft.

12 Getikte eitjes
Archief Elle Eten

Eitjes zijn heel geschikt om te vullen, vooral met tomaat. Serveer deze getikte eitjes en je steelt de show. Voor het ‘onthoofden’ van het ei gebuik je idealiter een apparaatje dat ‘toque-oeuf’ heet, maar je kunt ook heel goed een heel scherp mes gebruiken.

13 Gemarineerde tomaten uit de oven

Van deze gemarineerde tomaten uit de oven maak je één keer een grote portie en je hebt genoeg tomaatjes voor de komende tijd. Je kunt ze gebruiken door een pasta met olijven, maar afgekoeld zijn ze ook lekker als antipasta, als salade of bij gegrild vlees of gegrilde vis.

14 Gazpacho shooters met tomatenbeignets
Archief Elle Eten

Deze gazpacho-shooters met tomatenbeignets zijn weer eens wat anders. De shooters zijn extra pittig dankzij de toegevoegde tabasco. Voor de beignets gebruik je het liefst tempurabloem, maar als je hier niet aan kunt komen is zelfrijzend bakmeel een redelijk alternatief.

15 Crostini met trostomaat
Archief Elle Eten

Heb je een stokbrood waarmee je iemands hersenen zou kunnen inslaan? Geen zorgen, met dit recept met trostomaat kun je hem nog gewoon gebruiken en maak je een snack voor ieder moment.

16 Basis tomatensaus

Deze tomatensaus met een volle, licht zoete smaak is de basis van menig Italiaans recept. Hét tomatenrecept bij uitstek dus. In deze saus bevinden zich ook nog eens lekker veel stukken tomaat. Voor een gladde saus moet je hem even zeven.

17 Pittig tomatentaartje

Deze pittige bladerdeegtaartjes zijn het perfecte voor- of bijgerecht. Je eet serveert ze lekker warm direct uit de oven, maar ook de volgende dag tijdens de lunch of als tussendoortje smaken ze nog goed. Je maakt ze op één grote plaat en snijdt ze in zoveel stukken als nodig.

18 Tomatenlasagne

Deze tomatenlasagne mag natuurlijk niet missen van deze lijst. Je gebruik twee soorten saus in deze lasagne: huisgemaakte tomatensaus én huisgemaakte bechamel. Afgemaakt met Parmezaanse kaas is dit recept altijd een goed idee.

19 Tomaten honingtaartje met pijnboompitjes en tijm

De hartige versies van tomaat op bladerdeeg kennen we wel, maar heb je de zoete variant al eens geprobeerd? Dit tomaten-honingtaartje met pijnboompitjes en tijm combineer je met een bolletje mangosorbetijs en dat geeft een hele unieke smaak.

20 Quiche met tomaat en basilicum
Archief Elle Eten

Quiche is altijd een goed idee, maar met tomaat en basilicum is 'ie het allerlekkerst. Je kunt de quiche direct eten, maar ook lauwwarm of de volgende dag als lunch smaakt het goed. Suiker versterkt de smaak van de tomaat. Ook een snufje kaneel kan de smaak verbeteren.

21 Geroosterde tomaten paprikasoep met gebakken rosevalaardappels
Archief Elle Eten

Deze veganistische geroosterde tomaten-paprikasoep is net weer wat anders dan de standaard tomatensoep. De gebakken rosevalaardappels voeg je naar eigen smaak toe: in of naast de soep.

22 Basispizza
Archief Elle eten

Deze eenvoudige Italiaanse pizza is heerlijk op zichzelf, of je varieert op dit basisrecept met toppings zoals ham, champignons, salami, tomaat, geroosterde groente, artisjokharten, paprika en verder alles wat je in je koelkast kunt vinden.

23 Ricotta-fetataart met gekonfijte tomaat
Archief Elle Eten

Deze vega taart trekt zelfs de grootste carnivoren over de streep. Je serveert de taarten in zoveel punten als je nodig hebt. Hij smaakt het allerlekkerst in combinatie met een salade van gemengde jonge sla.

24 Shakshuka met tomaat, paprika en avocado
Isabel Boerdam, Vegabijbel

Shakshuka: eieren gegaard in een pittige saus. Het gerecht werd plotsklaps beroemd in ons land dankzij Ottolenghi. Oorspronkelijk een ontbijtgerecht, maar in de Nederlandse eetcultuur natuurlijk een perecte avondmaaltijd. Net even anders.

25 Gazpacho van watermeloen en tomaat
Archief ELLE Eten

Zo heb je een gazpacho nog nooit gegeten! De watermeloen met tomaat is een verrassende smaakcombinatie die het heel goed doet tijdens de warme zomerdagen. Dit gerecht is het allerlekkerst wanneer de gazpacho goed gekoeld is.

Advertentie - Lees hieronder verder