Mooi rood: 20 recepten met tomaat

Of het nu om soep, salade of pizza gaat: tomaat doet het goed in elk gerecht.

heel tof heirloomtomaten
Getty Images

Ze hebben de kleur van de hartstocht. En zo gedragen ze zich ook. Er zijn maar weinig ingrediënten die zich zo vol overgave in een gerecht storten als de zongerijpte tomaat. En of het nu om soep, salade of pizza gaat: in elke tomaat proef je het beste van de zomer. Al is het winter!

20 recepten met tomaat

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Supersnelle Toscaanse panzanella (Italiaanse broodsalade met tomaat)
Haarala Hamilton

Panzanella, een landelijke salade op basis van licht oudbakken brood, tomaten en olijfolie, is typerend voor de keuken van Toscane en de rest van Midden-Italië. Deze salade uit de boerenkeuken is klaar zonder dat je iets hoeft te koken. De smaak wordt nog rijker als je rauwe uienringen en zwarte olijven toevoegt.

2 Gekonfijte tomaatjes
Team Elle Eten

Niet alleen de Fransen, maar ook wij zijn gek op konfijten. Met deze oude conserveertechniek kunnen fruit en groenten langer bewaard worden en wordt de smaak bovendien nog lekkerder. Deze tomaatjes smaken overal goed bij: op brood, bij vlees of vis, met kaas, of door een salade.

3 Recept: pappardelle met tomaten, doperwten en buffelmozzarella van restaurant Toscanini in Amsterdam
Shortlist Amsterdam - restaurants & hun beste groenterecepten

Restaurant Toscanini op de Lindengracht (een van onze favoriete Italiaanse restaurants in Amsterdam) deelt een heerlijk pastarecept. Een variant op de zomerse pasta alla Positano – en Toscanini gebruikt hiervoor geen Italiaanse, maar geweldige Amsterdamse buffelmozzarella (van Casei cio Paestum).

4 Tomaten tarte tatin
Archief Elle Eten

Een tarte tatin hoeft niet zoet te zijn. Sterker nog, met dit recept voor een tomaten tarte tatin maak je een heerlijke hartige variant. Maak een grote taart of verdeel het deeg voor kleinere taartjes voor iedere gast.

5 Snelle Mexicaanse tomatensoep met geroosterde paprika
Monique van Loon

Soep is elke dag van de week een goed idee. Je kunt er alle kanten mee op, al je restjes uit de koelkast gebruiken en het zo uitgebreid en gevuld als je zelf wil maken. Deze Mexicaanse tomatensoep maak je grotendeels in de oven en kun je zo in de blender of keukenmachine doen.

6 Snelle tomatenpasta met mozzarella
Eivissa the Cookbook

Deze snelle pasta met tomaten en mozzarella staat zo op tafel. Ook lekker met pijnboompitjes en pesto!

7 Snelle tomatensalade met komkommer en cannellini-bonen
Archief Elle Eten

Dit recept heeft niet alleen weinig ingrediënten, het is ook nog eens heel snel te bereiden. Toch zet je een gevarieerde en kleurrijke maaltijd op tafel met deze pasta met tomaten.

8 Geblakerde aubergine met tahini, tomaat en koriander
NENI Amsterdam

Groenten kun je op je natuurlijk op verschillende manieren bereiden en hierdoor smaakt een ingrediënt elke keer weer anders. Chef Boaz van restaurant NENI in Amsterdam deelt graag een fijn recept met je waarin aubergine de hoofdrol speelt. Boaz kookt graag Oost-mediterrane gerechten en serveert die balagan style, wat resulteert in een feestje op je bord en tafel. Dus doe dat vooral ook lekker thuis.

9 Mozzarellataartjes met basilicum

Dit recept is de heilige drie-eenheid uit de Italiaanse keuken verstopt in een taartje: mozzerella, basilicum en tomatensaus. Let voor deze taartjes goed op de oven. Hoe langer je ze in de oven zet, hoe krokanter de korst.

10 Kabeljauwfilet met gebakken trostomaatjes en sauce vierge
Archief Elle Eten

Dat kabeljauw en tomaten een gouden combinatie zijn, bewijst dit recept maar weer eens. Mocht je toch niet zo'n fan zijn van deze vis, kun je hem ook vervangen met een andere soort. Neem bijvoorbeeld zalm, rode poonfilet, (zee)baars of mul.

11 Shakshuka met tomaat, paprika en avocado
Isabel Boerdam, Vegabijbel

Shakshuka: eieren gegaard in een pittige saus. Het gerecht werd plotsklaps beroemd in ons land dankzij Ottolenghi. Oorspronkelijk een ontbijtgerecht, maar in de Nederlandse eetcultuur natuurlijk een perecte avondmaaltijd. Net even anders.

12 Ingemaakte tomaten en olijven
Archief Elle Eten

Voor dit recept maak je tomaten en olijfen in in een mix van olijfolie, knoflook, rozemarijn en tijm. Na twee weken kun je de groenten gebruiken op mediterraan brood, in een salade of bij gegrild vlees of gegrilde vis.

13 Gemarineerde tomaten uit de oven

Van deze gemarineerde tomaten uit de oven maak je één keer een grote portie en je hebt genoeg tomaatjes voor de komende tijd. Je kunt ze gebruiken door een pasta met olijven, maar afgekoeld zijn ze ook lekker als antipasta, als salade of bij gegrild vlees of gegrilde vis.

14 Gazpacho shooters met tomatenbeignets
Archief Elle Eten

Deze gazpacho-shooters met tomatenbeignets zijn weer eens wat anders. De shooters zijn extra pittig dankzij de toegevoegde tabasco. Voor de beignets gebruik je het liefst tempurabloem, maar als je hier niet aan kunt komen is zelfrijzend bakmeel een redelijk alternatief.

15 Crostini met trostomaat
Archief Elle Eten

Heb je een stokbrood waarmee je iemands hersenen zou kunnen inslaan? Geen zorgen, met dit recept met trostomaat kun je hem nog gewoon gebruiken en maak je een snack voor ieder moment.

16 Tomatenlasagne

Deze tomatenlasagne mag natuurlijk niet missen van deze lijst. Je gebruik twee soorten saus in deze lasagne: huisgemaakte tomatensaus én huisgemaakte bechamel. Afgemaakt met Parmezaanse kaas is dit recept altijd een goed idee.

17 Tomaten honingtaartje met pijnboompitjes en tijm

De hartige versies van tomaat op bladerdeeg kennen we wel, maar heb je de zoete variant al eens geprobeerd? Dit tomaten-honingtaartje met pijnboompitjes en tijm combineer je met een bolletje mangosorbetijs en dat geeft een hele unieke smaak.

18 Gazpacho van watermeloen en tomaat
Archief ELLE Eten

Zo heb je een gazpacho nog nooit gegeten! De watermeloen met tomaat is een verrassende smaakcombinatie die het heel goed doet tijdens de warme zomerdagen. Dit gerecht is het allerlekkerst wanneer de gazpacho goed gekoeld is.

19 Watermeloen-tomaten salade met geitenkaas
Eivissa the Ibiza cookbook

Nog een met de gouden combi van tomaat en watermeloen. Chef-kok Anne Sijmonsbergen is de enige tomatenboer op Ibiza en teelt ruim veertig oude tomatenrassen. In EIVISSA The Ibiza Cookbook deelt ze recepten die een mix zijn van de traditionele en de hedendaagse Ibicenco-keuken.

20 Ingemaakte perzik met geroosterde tomaatjes en labneh
Remko Kraaijeveld

Eet deze lichtzure perziken bijvoorbeeld met geroosterde tomaatjes en romige labneh als lunch of voorgerecht. We geven je maar een idee, hè? Want ze zijn ook spannend met vanille-ijs, juist vanwege die zure toets. Of bij een kruidig stuk lamsvlees. Maak dus maar wat meer, des te langer kun je nazomeren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder