Feesteten! 5x recepten met coquilles

Zacht en zoet, delicaat en chic, met werkelijk alles te combineren en, niet geheel onbelangrijk, binnen no-time klaar.

Zacht en zoet, delicaat en chic, met werkelijk alles te combineren en, niet geheel onbelangrijk, binnen no-time klaar. Coquilles, of Sint Jakobsschelpen, zijn je beste kerstvrinden. Daarom hier onze favoriete recepten.

Coquilles kopen? Ga naar je visboer en vraag of hij dagverse coquilles heeft. Omdat ze nogal eens verschillen in formaat, kan het aantal dat je per persoon nodig hebt variëren. Laat je dan ook adviseren.

De coquilles worden los verkocht, maar soms ook nog in de schelp. Dat staat natuurlijk extra feestelijk, omdat je het gerechtje in de schelp zelf kan serveren. Het loshalen van de vrucht uit de schelp is niet moeilijk, maar vergt wel wat aandacht. Snijd met een scherp mesje de coquille los van de schelp, waarbij je de vorm van de schelp als leidraad gebruikt. Haal nu met je handen het bruine gedeelte - het membraan - voorzichtig weg. Vervolgens kun je het oranje zakje - het 'koraal' dat gevuld is met kuit - los snijden.

Je kunt ervoor kiezen om het koraal, dat oranje gedeelte aan de coquille, te serveren of weg te laten. De smaak is zoet-weeïg en is waarschijnlijk een stuk lekkerder dan je denkt. Spoel de schelp los en you're good to go!

5 recepten met coquilles

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Risotto met coquilles
Getty Images

De combinatie van plompe rijstkorrels, een kontje boter en romige coquilles is altijd winnen.

Risotto met coquilles

2 Gegrilde coquilles Saint-Jacques met lardo en gesmoord groen

Dit voorgerecht met coquilles is als een kleine versie van de beroemde surf and turf. De smeltend zachte lardo op de lichtzoete coquille wordt afgemaakt met een beetje shisoboter. De smaak van shiso laat zich omschrijven als een combi van venkel en munt. Gedroogde paarse of groene basilicum is een geschikt alternatief.

Gegrilde coquilles

3 Gekarameliseerde coquilles met limoensaus
Getty Images

Door de coquilles te laten karamelliseren krijgen ze een heerlijk bruin jasje wat de vruchten nog meer smaak geeft.

Gekaramelliseerde coquilles

4 Met kruidenboter en Parmezaan gegrilde Sint Jakobsschelpen

Tot slot coquilles met kruidenboter én Parmezaan.

Coquilles met kruidenboter en Parmezaan

5 Gebakken coquilles met pompoen, citroenvinaigrette en gemarineerde tonijn met specerijenjus
Archief Elle Eten

Niets zo feestelijk als een voorgerecht met coquilles tijdens kerst. Drie-sterrenchef Jacob-Jan Boerma van De Leest*** deelde zijn recept.

Coquilles met pompoen

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder