Warm hè? 25 zomerse lichte gerechten

Regen? Welnee, wij doen er deze week niet aan mee. We hebben 25 zomerse gerechten voor je, om de zon te vieren.

image
-

Waarschijnlijk heb je met deze hitte helemaal niet zoveel trek. Dan is het goed om te weten dat deze gerechten even lekker als licht zijn. En met 25 opties kom je deze warme week wel door.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Millefeuille van gekonfijte tomaten en kruiden
Archief ELLE Eten

Officieel is een millefeuille zoet, maar voor dit recept met gekonfijte tomaten en kruiden maken we een uitzondering. Dat moet ook wel want dit gerecht is heerlijk knapperig, smaakvol en ook nog eens prachtig om te zien. Perfect voor de zomer.

2 Nigella Lawsons frisse zalmsalade
Archief Elle Eten

Dit gerecht komt uit het kookboek Simply Nigella. Het is een van haar favoriete recepten en wij snappen helemaal waarom. Deze frisse zomersalade is goed gevuld met wilde zalmfilets, avocado en pompoenpitten.

3 Oerbiet-perziksalade met burrata
Archief ELLE Eten

Burrata, wat boterig betekent, is simpelweg mozzarella gevuld met room. Dit kaasje dat op de tong smelt, vormt een bijzondere combinatie met de frisse perzik en aardse biet. Perfect voor een zomeravond.

4 Viskoekjes van gerookte schelvis met mosterdsaus
Getty Images

Hou jij ook van een AVG'tje op z'n tijd? Deze knapperige viskoekjes zijn aardappels, vis en groenten in één. Dat betekent overigens niet dat je ze 's avonds móet eten. Je kunt deze koekjes ook goed als lichte lunch serveren.

5 Kokosgarnalen met kurkumayoghurt van Nigella Lawson

Deze kokosgarnalen, ofwel coconut shrimps, want dat bekt net even lekkerder, komen uit Nigella's kookboek Bij mij aan tafel. Een snel gerecht dat je lekker kunt delen. Ze smaken het allerbest met de huisgemaakte kurkumayoghurt.

6 Gemarineerde ansjovis
Archief Elle Eten

Deze kleine visjes zijn echte alleskunners. Je eet ze als licht voor- of hoofdgerecht met een gemengde salade, of op dikke sneden geroosterd brood, ingewreven met een halve teen knoflook tijdens de lunch. Hoe je de ansjovis ook serveert, het zijn absolute knallers voor de zomer.

7 Gekarameliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt

Deze ananastoortsen karameliseer je eerst met huisgemaakte walnoten-misokaramel en vervolgens worden ze geflambeerd met rum. Serveer met kokosyoghurt en limoenrasp. Kijk uit voor je wenkbrauwen en santé!

8 Pittige Thaise wraps met tamarindesaus
Archief ELLE Eten

Voor dit gerecht kun je zelf bepalen welk soort blad je als wrap gebruikt. Vooral amsoi of snijbiet zijn echt aan te raden, maar een gewoon blad sla mag natuurlijk ook. Die vul je vervolgens met heel veel groente en tamarindesaus. Tamarindepulp koop je bij de toko: als blok, vers uit de koeling, of gedroogd.

9 Watermeloen met burrata en basilicum

Het succes van deze watermeloen op de barbecue zit ’m in het goed op een rekje laten drogen en ’m op goed hoge temperatuur grillen. Pas op, want als de suikers eenmaal van het vuur proeven, gaat het razendsnel.

10 Carpacciorolletjes met rucola op venkelsalade

Carpaccio, het lievelingetje onder de voorgerechten. Wil je hem echt goed maken? Haal dan de carpaccio bij de slager, de kwaliteit hiervan kan veel verschillen met de variant van de supermakt.

11 Courgetti met zelfgemaakte groene pesto en cherrytomaten
Getty Images

Haal de spiraalsnijder maar weer uit de kast, want met het lekkere weer komt-ie goed van pas. Je maakt met courgette een veel lichtere pasta dan met spaghetti, dus ideaal op dagen dat je het zweet van je bovenlip moet vegen.

12 Coleslaw met dadels en grapefruit

In Amerika gaan barbecue en coleslaw hand in hand. Met dit recept maak je de klassieke versie iets unieker door dadels, grapefruit, en granaatappelpitjes toe te voegen. De salade wordt het allerlekkerst als je hem een nachtje in de koelkast laat staan, dan kan de dressing goed in de groenten trekken.

13 Salade van knapperige groenten en geitenhangop
Getty Images

De hangop voor dit zomerrecept maak je helemaal zelf, maar dat is gelukkig niet zo lastig. Wel moet je er even de tijd voor uittrekken, want de hangop moet een nacht in de koelkast doorbrengen. In combinatie met groene asperges, radijs en rucola is dit een heerlijk frisse salade.

14 Zomersalade met meikaas en komkommermignonette
Archief Elle Eten

Hooggeëerd publiek, ziehier een spetterende jongleeract met rabarber, perziken en kersen, met daarbij perfect gedresseerde radijsjes en sjalotjes. De spreekstalmeester die alles verbindt is een hagelwit kaasje van eigen bodem.

15 Ceviche van dorade
Getty Images

Dit van oorsprong Peruaanse gerecht vormt een heerlijk lichte maaltijd op die warme dagen. Je maak 'm met kraakverse dorade, citrus en koriander. Need we say more?

16 Verfrissende komkommergranité
Getty Images

Met dit gerecht kun je twee kanten op: dien het op als amuse óf als cocktail met gin of wodka erin, het is maar net waar je zin in hebt met dit warme weer. Maar met limoen, komkommer en bleekselderij is dit hoe dan ook een goede verfrisser.

17 Vijgen met ham en mozzarella
ELLE Eten

De zomersnack bij uitstek: vijgen met ham en mozzarella. Dit gerecht is gemakkelijk te maken en bovendien goed te combineren met een snelle salade van rucola, (vlees)tomaten, gegrilde paprika en basilicum, met een dressing van olijfolie en balsamico-azijn.

18 Tartaar van aubergine en tonijn met granaatappelpitten

Zo heb je tonijn nog nooit gegeten! Deze tartaar van tonijn serveer je met aubergine, sojasaus en granaatappelpitten. Dit recept wordt extra lekker geserveerd met sneetjes geroosterd stokbrood van de BBQ, koriander en rucola.

19 Tortilla-tartelettes met ceviche van garnalen
Archief Elle Eten

Met dit warme weer staan zwoegen in de keuken? Welnee! Deze vrolijke taartjes klinken namelijk een stúk moeilijker dan ze zijn. Ze klein maar héél fijn, en als je de tortilla's serveert met huisgemaakt spicy mayonaise, willen je tafelgenoten nooit meer anders.

20 Kleine pizza’s met zomergroenten

Met deze kleine pizza's is er voor ieder wat wils. Je belegt ze met gorgonzola en paprika, olijventapenade en tonijn, tallegio en asperge én een paar met mozzarella en parmaham. Server als klein diner of als bijgerecht bij de BBQ.

21 Dungesneden kalfsvlees

Dit dungesneden kalfsvlees is een soort vitello, maar dan zonder de tonnato. Die vervang je met heerlijke kruiden en specerijen. De dunne plakken vlees smaken nog lekkerder met een friszure compote van rode ui en granaatappel.

22 Watermeloen-tomaten salade met geitenkaas

Dit recept uit het kookboek EIVISSA: The Ibiza Cookbook, is een mix van de traditionele en de hedendaagse Ibicenco-keuken. Dankzij dit gerecht heb je gewoon bijna het idee dat je met je billen op het strand in Ibiza ligt.

23 Met kruidenboter en parmezaan gegrilde sint-jakobsschelpen

Kaasliefhebber? Deze sint-jacobsschelpen, ook wel coquilles genoemd, worden met parmezaan bereid. Je schuift ze de oven in en de kaas en kruidenboter smelten eroverheen. Die moet je hebben geproefd.

24 Bruschetta met geroosterde groenten
Harold Pereira

Dit is een goed, makkelijk recept om uit te delen en je kunt er eindeloos mee variëren. Wij geven je drie opties. Je kunt ze los serveren voor een snelle hap, maar probeer ze ook eens alle drie uit, want anders mis je wat.

25 Avocadococktail met rivierkreeftjes en gegrilde tortilla's

Dit noemen we een win-win recept, want het brengt een stuk minder afwas met zich mee. Je serveert de avocado, rivierkreeftjes en bosui gewoon in de avocadoschil. Kijk: daar kun je nou mee thuiskomen.

Advertentie - Lees hieronder verder