Tofu, het sojaproduct dat, als een soort kaas, gemaakt wordt van gestremde sojamelk. Je houdt ervan of je vindt het helemaal niks. Hoor je bij de laatste categorie? Geef tofu dan nog één kans. De volgende vijf gerechten zullen je positief verrassen.
Klassieke vegetarische Japanse ramen
Deze maaltijdsoep komt uit het boek Vegabijbel van Isabel Boerdam. De tofublokjes voor dit recept marineer je een dag van tevoren zodat de tofu alle smaken van de marinade goed kan opnemen.
Gerookte tofu-recept
Voor dit barbecuerecept wordt stevige naturel tofu, ookwel firm of pressed tofu, gebruikt. Je moet er iets mee doen, dat betekent marineren of pekelen. Het meeste 'werk' zit 'm bij dit recept in wachten.
Gepofte tuinbonen op houtskooltoast met tofucréme en salsa verde
Een recept dat zo klaar is, want je hoeft de jonge verse tuinboontjes niet dubbel te doppen. Door ze te poffen op de hete kolen zijn ze in hun rokerige jas al heerlijk. De tofucrème maak je in de keukenmachine van silken tofu en gezouten citroen.
Recept voor misosoep
Deze zachte Japanse bouillon is gemaakt van gedroogd zeewier: kombu. Je vult de soep met lente-ui en blokjes zachte tofu. En voeg eens wat shii-take toe voor een extra explosie van umami.
Salade met gepaneerde tofu en salsa verde
Zet al je vooroordelen over ‘saaie’ tofu opzij en maak deze vegaversie van Scaloppina alla Milanese (kalfsschnitzel). Vreselijk lekker in een salade met nieuwe aardappels, waterkers en een zurige salsa verde met olijven.