Zomers stampen: 3 recepten voor zomerstamppot

Een snelle en lichte zomermaaltijd.

zomerstamppot
Getty Images

Bij stamppot denk je misschien meteen aan de winter. Toegegeven, als het dertig graden is, hebben wij er ook niet bepaald trek in. Maar bij koeler weer, staat een stamppot met zomerse ingrediënten garant voor een lichte en voedzame maaltijd. En geloof ons, er is echt meer mogelijk dan boerenkool, hutspot of zuurkool.

1. Zomerstamppot veldsla

    Veldsla is een nootachtige slasoort die ook wel korensla of ezelsoor wordt genoemd. Je kunt veldsla in een salade verwerken, maar ook in een stamppot komt hij goed tot zijn recht. Maak allereerst de aardappelpuree voor deze stamppot wat spannender met een klodder grove mosterd en crème fraiche. Voeg er dan verse, fijngesneden veldsla en kleine blokjes oude kaas aan toe. Maak af met grof gehakte walnoten.

    2. Zomerstamppot rucola

    Rucola of raketsla komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is naast boerenkool een van de gezondste bladgroentes die er bestaat. Deze licht pittige blaadjes, doen het goed in deze puree met tomaatjes en geitenkaas. Maak een lekkere romige basispuree van aardappel en voeg er daarna fijngesneden rucola en stukjes halfgedroogde tomaten aan toe. Brokkel er zachte geitenkaas door, wat geroosterde amandelsnippers eroverheen en je kunt aan tafel.

    3. Zomerstamppot waterkers

    Heb je weleens waterkers gegeten? Hij is familie van de radijs en de mosterdplant en dat proef je. Hij doet het goed in een salade, maar ook in een stamppot is waterkers, in combinatie met de juiste ingrediënten, heel lekker. Roer de fijngesneden waterkers met wat geraspte appel, citroenzeste en venkelzaadjes door je puree. Voeg als laatste krokant gebakken (vega)spekjes toe.

    Advertentie - Lees hieronder verder