Burgers met bravoure: 3 recepten voor zelfgemaakte vegaburgers

In plaats van die vaak veel te zoute schoenzolen uit de supermarkt.

hamburger recept
Getty Images

De meesten van ons begrijpen de boodschap inmiddels wel. Voor onze eigen gezondheid en die van de planeet, moeten we echt wat minder vlees gaan eten met z’n allen. Maar niet getreurd, met deze recepten voor vegetarische burgers is een dagje zonder helemaal niet erg.

1. Linzenburger

Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten en daardoor enorm voedzaam. Ze vormen een goede basis voor een vegetarische burger. Bak wat uien en knoflook met een paar kastanjechampignons. Doe dit mengsel in de keukenmachine met een blikje uitgelekte bruine linzen, wat paneermiddel en een eitje. Voeg een beetje verse peterselie en een paar druppels worchestershiresaus toe. Draai de ingrediënten tot ‘gehakt’. Als het te vochtig is voeg je nog wat paneermeel toe. Maak burgers van het mengsel en bak ze in een beetje olijfolie aan beide kanten bruin (voorzichtig omdraaien). Perfect op een volkoren speltbroodje met een lik truffelmayo en veldsla. Bovenop een plak geitenkaas en gebakken uienringen.

2. Zoete-aardappelburger

Zoete aardappel of bataat, wie kent ‘m niet? Je kunt er frietjes van maken, maar daar kom je niet bijster origineel meer mee voor de dag. Wist je dat je met deze oranje kanjer ook een heel goede burger kunt maken? Rasp twee grote zoete aardappelen en meng dit met een handje geraspte oude kaas, een eitje en wat havermout. Breng op smaak met peper, zout en wat komijnzaadjes. Maak burgers van het mengsel en bak ze in vijf minuten per kant gaar in een koekenpan met flink wat olie. Serveer op een zacht broodje met romeinse sla en een klodder avocadomayonaise.

3. Bietenburger

Bieten, je moet ervan houden, maar die kleine rode rakkers zijn echt goed voor je. Ze bevatten veel vezels, ijzer en vitamine C. Let op onze woorden: deze prachtig roze burger verleidt zelfs de grootste bietenhater. Doe een blikje uitgelekte kikkererwten en 4 kleine geraspte rauwe of gegaarde bietjes in de keukenmachine. Maak hier een mix van en breng op smaak met de rasp van een biocitroen, fijgesneden verse dille peper en zout. Doe de mix in een kom en verkruimel hier wat feta doorheen. Meng het geheel goed en vorm burgers. Om en om bakken in de pan met olie. Lekker op een pitabroodje met veldsla, een komkommeryoghurtsaus en wat prachtig paarse bietenkiemen.

Advertentie - Lees hieronder verder