Spannende schelpen: mosselen op 4 manieren

Voor als je de klassieke versie nu wel kent.

mosselen recept
Getty Images

Het is juli en het Zeeuwse mosselseizoen is begonnen. Hoe kan dat? Zul je misschien denken. Mosselen zijn er toch pas als de ‘r’ in de maand zit? Vroeger, toen de schelpdieren nog niet gekoeld vervoerd konden worden, was dit inderdaad zo. Tegenwoordig zijn mosselen van juli tot april het jaar daarop verkrijgbaar. Je kunt dus bijna het hele jaar genieten van deze Zeeuwse heerlijkheid. En met onze tips wordt het naar hartelust variëren.

1. Thaise mosselen uit de wok

      Hou je ook zo van de kruidige smaak van een groene curry? Goed nieuws: currypasta kun je ook goed in combinatie met mosselen gebruiken. Typisch gevalletje win-winsituatie, vinden we. Bak voor dit recept een fijngesneden witte ui en stukjes knoflook in wat olie in een diepe wok. Voeg, als de ui glazig is, een gesneden rode peper zonder zaadjes en wat versgeraspte gember toe. Doe daar de schoongemaakte mosselen en een flinke scheut droge witte wijn bij. Wok de mosselen mee en schep op hoog vuur om. Voeg 2 el groene currypasta en een scheut kokosmelk toe. Zet het vuur laag en doe het deksel op de wok. Laat de mosselen pruttelen tot ze open zijn, schep af en toe om. Haal de pan van het vuur. Strooi als laatste een flinke hand koriander over de mosselen en knijp er een halve limoen over uit. Serveer de mosselen met extra partjes limoen en vers stokbrood om in de saus te dippen.

      2. Gekookte Franse moules

      Een echt zomergevoel krijg je van deze mosselen op Franse wijze. Je gebruikt bij dit recept de anijsdrank pastis. Dat zorgt voor een frisse en verrassende smaak in combinatie met de venkel en is weer eens wat anders dan wijn of bier. Bedek de bodem van een mosselpan met halve ringen witte ui, winterpeen, fijngesneden venkel en knoflook. Doe hier de schoongemaakte mosselen, 1 el venkelzaadjes en wat peper en zout bij. Afmaken met een scheut pastis en wat water of groentebouillon (er moet voldoende vocht onderin de pan zitten). Zet de mosselen op het vuur. Als ze koken, zet je het vuur lager en pak je met een theedoek de pan met het deksel erop stevig vast. Schud de mosselen nu om en zet vervolgens het vuur weer hoger, tot ze weer koken. Deze stap herhaal je drie keer, tot de schelpen open zijn. Haal de pan van het vuur en schenk ten slotte een scheut room over de mosselen. Schud nog een keer om en je kunt aan tafel.

      3. Gebakken Spaanse schelpen

      Bij het eten van deze Spaanse variant mosselen, hoef je eigenlijk alleen maar je ogen dicht te doen en je waant je op een zonnig terras in San Sebastian. Kook de mosselen op de klassieke manier met fijngesneden prei, witte ui en witte wijn. Laat de mosselen afkoelen en giet ze af. Het vocht kun je bewaren, bijvoorbeeld om mosselsoep van te maken. Bak een gesnipperde ui in een scheut olie aan in een diepe koekenpan of wok. Doe daar wat knoflook en een rood pepertje bij en bak deze even mee. Bak ook wat chorizoworst in kleine stukken mee, tot de worst krokant is. Voeg dan twee fijngesneden tomaten, zonder zaadjes, toe. Doe de afgegoten mosselen in de pan en schep het geheel om, zodat alle schelpen bedekt zijn met het mengsel. Warm goed door en bestrooi dan met een hand kappertjes, een zwier goede olijfolie en fijngehakte platte peterselie. Serveer met krokante knoflookbroodjes en schenk er, om het Spaanse gevoel compleet te maken, een ijskoud glaasje verdejo bij. Santé.

      4. Italiaanse mosselen puttanesca

      Cozze, heten ze op z’n Italiaans. Klinkt niet echt aantrekkelijk, hè? Toch eten we onze vingers op bij deze Italiaanse versie van de mossel. Hierbij het recept, graag gedaan. Kook de mosselen, net als bij de Spaanse versie, op klassieke wijze met fijngesneden prei, witte ui en witte wijn. Laat afkoelen en giet ze af. Bak een gesnipperde rode ui aan in een diepe koekenpan of wok. Doe daar wat knoflook bij. Dan de inhoud van een blikje tomatenpuree, dat je ook even meebakt om te ontzuren. Daarbij komt een blikje tomatenblokjes. Laat de saus even inkoken en breng op smaak met peper, zout en oregano. Voeg stukjes ansjovis en plakjes zwarte olijf toe en vervolgens de mosselen. Warm deze door in de saus, haal van het vuur en bestrooi net voor het serveren met verse basilicum. Zet er versgebakken ciabatta bij op tafel en geloof ons: de pan kan schoon de kast weer in.

      Advertentie - Lees hieronder verder