De perfecte bánh mì in 5 stappen

Bomvol vlees of lekker vegetarisch.

banh mi recept
Getty Images

Bánh mì: een broodje met Vietnamese roots dat al razend populair is in Amerika, maar ook in Nederland groeit het steeds meer in populariteit. Dat is niet zo gek, want de broodjes zijn gruwelijk lekker. We klopten aan bij Viêt View, dat in de Amsterdamse Foodhallen hun versie van Bánh mì serveert, en vroegen hen naar het broodje. Aan de hand daarvan maakten we een handig vijfstappenplan voor de perfecte versie voor thuis.

Banh mi recept

Bánh mì, wat letterlijk ‘brood’ betekent, combineert het beste van twee werelden: Franse baguette, paté en mayonnaise met rettich, gezuurde wortel en verse kruiden uit Vietnam - ooit een kolonie van Frankrijk. Je kunt dit broodje buiten de deur eten, maar zelf maken is zeker zo lekker. Wij leggen je in vijf stappen uit hoe je dat doet. Bonus: er is ook een vegetarische optie.

Stap 1: het broodje

Kies eerst het brood waarmee je de bánh mì wilt gaan maken. De baguette die voor bánh mì wordt gebruikt is iets anders dan een gewoon stokbrood: naast tarwemeel wordt ook rijstmeel gebruikt. Hierdoor is het brood luchtiger en heeft het een dunnere, krokante korst, vertelt Jie van Viêt View ons. Helaas is deze variant niet goed verkrijgbaar in Nederland. Kies daarom voor een vers stokbrood, en snij deze over de lengte in, maar niet helemaal doormidden.

Stap 2: saus

Besmeer de onderste helft van het stokbrood met een flinke laag mayonaise. Deze Franse saus wordt het meest gebruikt voor klassieke bánh mì, aldus Jie. Bij Viêt View gebruiken ze srirachamayo, voor een beetje pit. Geen fan van mayonaise? Kies dan voor een basis van boter.

Stap 3: toppings

Beleg vervolgens de mayonaise of boter laag met een aantal lagen toppings. De eerste topping bestaat uit gezuurde wortel. Dit is te koop bij de toko. Laat de wortelreepjes eerst even uitlekken in een vergiet, voor je ze op het broodje doet, anders wordt het broodje zompig. De tweede topping bestaat uit rettich. Was de rettich, snij hem in smalle repen en verspreid het over de wortellaag op het stokbrood. Je kunt hier ook de gezuurde variant gebruiken. De laatste laag bestaat uit komkommer. Snij deze in dunne plakjes en verdeel het over de rettich-wortel laag.

Stap 4a: vlees

Dit is de belangrijkste stap van bánh mì, want het broodje staat vooral bekend om zijn grote hoeveelheid vlees. Er worden veel verschillende soorten gebruikt, maar vooral cha lua is erg populair, vertelt Jie. ‘Wij serveren zelf gekaramelliseerde buikspek, ribeye in citroengras en kippendij gemarineerd met five spice-kruiden.’ De klassieke cha lua is een Vietnamese varkensworst en is verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt. Snij de worst in plakken van ongeveer een cm dik, en verdeel ze over de laag toppings.

Stap 4b: vegetarisch

Bánh mì mag dan bekend het om het vlees, de vega-optie is net zo lekker. Hiervoor vervang je de plakken varkensvlees voor even dikke plakken tofu. Hoe je tofu het lekkerst bereidt lees je hier.

Stap 5: meer toppings

Als laatste voeg je nog een laagje toppings toe. Pluk hiervoor een aantal takjes verse koriander en strooi deze over het vlees. Snij een rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de peper vervolgens in kleine stukjes en strooi deze ook over het vlees.

Bánh mì anders

Naast deze klassieke bánh mì, kan het broodje op allerlei andere manieren gegeten worden. Zo wordt voor sommige versies nog meer vlees toegevoegd, zoals geroosterd varkensvlees, paté of rolladevlees. Ook met de toppings kun je alle kanten op. Als je een beetje getraind bent in het maken van deze broodjes kun je eens proberen te variëren. Eet je liever buiten de deur en heb je geen zin in de traditionele variant met paté, boter, mayo of worst? Bij Viêt View in de Foodhallen krijg je je bánh mì geserveerd met een twist.

Advertentie - Lees hieronder verder