3x saus voor erbij

Julius Jaspers en Robert Kranenborg hamerden er telkens op in Topchef: saus is belangrijk. Dat vinden wij ook: we houden van saus, of het nou om Chinese sojasaus, Mexicaanse ‘mole’ of Franse hollandaise gaat.

image
Getty Images

Een goede saus onderstreept de smaken van een gerecht, door ze aan te vullen of juist een contrast te bieden. Ook qua substantie – een prettig gevoel in de mond – en voor het oog – mooi op het bord – saus speelt een belangrijke bijrol.

Bearnaisesaus

Deze saus is een echte Franse klassieker. Je serveert hem dan ook het best bij een steak.

Ingrediënten:

  • appelciderazijn 3 el
  • groene peperkorrels 5
  • laurierblad 1
  • sjalotje1/2, fijngehakt
  • dragon 1 takje en 1 tl gehakte blaadjes
  • kervel 1 takje en 1 tl fijngehakt
  • roomboter 150 g
  • eidooier 1 grote

    Doe azijn, peper, laurier, sjalot en de takjes dragon en kervel in een steelpan. Kook het zachtjes in tot ong 1 el vocht overblijft. Zeef het boven een kommetje. Smelt de boter op laag vuur. Doe de eidooier in een kom, roer er het azijnmengsel door en meng er beetje bij beetje de warme boter door tot je een mayonaiseachtige substantie krijgt. Meng de gehakte kruiden erdoor en breng op smaak met wat zout en peper.

    Marnaysaus

    Dit is een kaassaus op basis van een roux, die is het allerlekkerst bij croque monsieurs.

    Ingrediënten

    • roomboter 2 el
    • bloem 3 el
    • warme melk 1/2 l
    • parmezaanse kaas 30 g, geraspt
    • gruyère 30 g, geraspt

      Smelt de boter in een steelpan op halfhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer die er snel doorheen. Het mengsel vormt nu een deegbal. Verhit even, maar laat niet bruin worden. Zet het pitje zo laag mogelijk. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren, tot de melk op is en je een gladde saus hebt. laat nog 1 min zachtjes koken en voeg wat versgemalen peper toe. Roer er de kaas door en klop totdat deze gesmolten is.

      Misojus

      Het recept van deze veganistische saus hebben we van de blog The First Mess. Je combineert hem met een goed stuk vlees of vis.

      Ingrediënten:

      • groentebouillon 125 ml
      • kokosolie(liefst extra vierge) 1 el
      • honing of ahornsiroop 1 el
      • sambal oelek 1 tl
      • knoflook 1 teentje, geperst
      • gemberwortel 2 tl, fijngehakt
      • citroen 1/2, het sap
      • miso 2 tl
      • speltmeel 1 el

        Doe alle ingrediënten behalve de miso en het speltmeel in een steelpannetje en breng het zachtjes aan de kook. Meng in een klein kommetje de miso, het speltmeel en 2 el water tot een pasta zonder klontjes. Doe dit mengsel bij de rest in de steelpan en roer. laat zachtjes koken en roer af en toe, totdat de saus na ca 3 min indikt. Serveer bij gestoomde groenten en gekookte hele granen.

        Advertentie - Lees hieronder verder