Sla d'r op! 19 salades, dressings en gouden tips

Voor een groene start van de zon op je bol: recepten voor dressings en salades, plus een gouden tip. En: alles is lekker snel.

image
Elle Eten

1. Voor een intense smaaksensatie

Kook (supermarkt-)balsamicoazijn met tweederde in en laat afkoelen. Druppel de balsamicosiroop samen met olijfolie extra vierge over gemengde of groene salades.

2. Milde klassieke vinaigrette

8 el olijfolie extra vierge + 2 el wittewijnazijn + ½ tl dijonmosterd + zeezout en versgemalen zwarte peper

3. Goddelijk Grieks

Week 2 sneetjes witbrood zonder korst in water. Knijp ze uit en pureer ze met 50 g blanke amandelen, 1 teen knoflook, 1 el citroensap, 75 ml olijfolie, zout en peper. Dien op als dip met rauwe groenten of schep over een salade met geroosterde groenten.

4. Marokkaans

Week 10 draadjes saffraan in 2 el heet water, klop het saffraanwater met 8 el olijfolie, 2 el citroensap. 1 tl honing, 2 tenen geperste knoflook en 1 gesnipperde sjalot tot een dikke vinaigrette. Meng er fijngehakte koriander door. Lekker bij salades met vis.

5. Aziatisch

Hak het binnenste gedeelte van 1 stengel citroengras fijn en meng met het sap van 2 limoenen, 1-2 el vissaus, 1 tl bruine suiker, 1 fijngehakte rode chilipeper en 1 fijngehakte teen knoflook. Meng er fijngehakte cashewnoten door. Te gebruiken als dip en dressing.

6. Little gem

Snij kropjes little gem in parten, leg ze op een 4 schaal en strooi er verbrokkelde blauwe kaas, fijngehakte dille, zout en versgemalen peper over. Besprenkel met olijfolie en sherry- of ciderazijn.

7. Op een bedje van rucola

Besprenkel minitrostomaatjes (bij voorkeur aan de tros) met olijfolie en rooster ze in een op 200ºC voorverwarmde oven tot ze openspringen. Leg de warme tomaatjes samen met kleine verse geitenkaasjes (bijv van Wolverlei) op flink wat rucola. Besprenkel met basilicumolie en strooi er zout en peper over.

8. Ouderwets lekker

Hollandse kropsla met zacht gekookte eieren, ansjovisfilets, zelfgebakken croutons en een vinaigrette met fijngehakt bieslook.

9. Salade met Vinaigrette met ui

Marineer dunne ringen rode ui 10 min in 3 el rodewijnazijn (ze worden hierdoor prachtig diep van kleur). Voeg 5 el olijfolie, 1 el kappertjes, zout en peper toe. Meng de vinaigrette met ui door een groene salade met avocado, veldsla en zwarte (Taggiasche) olijven.

10. Kiplekker

Pocheer 2 kipfilets in kippenbouillon. Laat afkoelen en scheur de kip in reepjes. Maak een dressing van 1-2 limoenen, 2-3 el Thaise vissaus, 1 tl bruine suiker en 1 fijngehakte rode peper. Meng de kip met de dressing, een flinke hand in reepjes gesneden Chinese kool en een handje fijngehakte munt.

Zo maak je een vullende maaltijdsalade >

11. Te mooi om op te eten

Mooi! Strooi eetbare bloemen uit de tuin (dus niet van de bloemist!) over salades. Denk naast viooltjes en rozenblaadjes ook aan Oost-Indische kers, borage, goudsbloemen, korenbloemen, dovenetel en bieslookbloemen. Gebruik een milde vinaigrette met weinig azijn.

12. Tortillafeestje

Leg plakken buffelmozzarella op een bord. Schep er een salsa op van blokjes tomaat, blokjes rode paprika, enkele fijngehakte jalapeñopepers (pot), fijngehakte verse koriander, limoensap, zout en peper. Sprenkel er olijfolie over en geef er warme tortilla’s bij.

13. Panzanella

Voor panzanella rooster je in stukjes gescheurde campagnebrood in een oven van 175 ºC goudbruin. Meng het brood met plakjes komkommer, partjes tomaat, ringen rode ui, repen venkel en basilicum. Sprenkel er rodewijnazijn en royaal olijfolie over. Breng op smaak.

14. Maaltijdsalade

meng met zout en peper. kikkererwten (blik) met in partjes gesneden artisjokharten (blik), ringen bosui, veldsla en een eenvoudige vinaigrette. Bak dunne plakjes chorizo in een koekenpan goudbruin en verdeel over de salade.

15. Salade met garnalen en mango

Maak een dressing met het sap van 2 limoenen, 2 tl geraspte verse gemberwortel, 1 el vloeibare honing, 2 el sojasaus en 4 el zonnebloemolie. Meng door een salade met garnalen, taugé, blokjes mango en gehalveerde kerstomaatjes. Strooi er geroosterd sesamzaad over.

16. Gemarineerde groenebonensalade

kook sperziebonen, peultjes, sugarsnaps en tuinbonen beetgaar. Meng ze warm door een vinaigrette met knoflook en geraspte citroenschil. Laat afkoelen en verdeel er fijngehakte munt over.

17. Verlepte sla of verse kruiden?

Pep ze op door ze in een kom met ijskoud water te leggen.

18. Parmaham en babyaardappeltjes

Bak plakjes parmaham in een koekenpan met een beetje olie knapperig. Kook babyaardappels (of krieltjes) in de schil en doperwten gaar. Meng ze warm door een vinaigrette met citroensap en gesnipperde ui. Hussel er een paar handen waterkers door en leg de parmaham erop.

19. Tijd voor zalm

Marineer blokjes rauwe zalm enkele uren in citroensap en olijfolie. Meng de gemarineerde vis met veldsla en rauwe zeekraal. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Advertentie - Lees hieronder verder