3x dressing voor salades

Het is een van de meest ondergewaardeerde ‘gerechten’.

dressing salades
Getty Images

Helaas zijn we vaak net te laat om een dressing te maken: het vlees komt net uit de pan, of de pasta is nú al dente. Daarom maken we één grote fles en twee snelle jongens. Hebben we altijd iets paraat.

Groot

We weten eigenlijk niet meer hoe we aan deze basisdressing komen. Het recept is van een restaurant, maar welk, dat is onleesbaar op het uitgescheurde vodje in ons plakboek. Wel hebben we er al jaren plezier van. Wil de kok die hier zijn creatie in herkent zich melden, zodat we hem of haar passend kunnen eren?

Laat in een koekenpan 150 g biologisch ontbijtspek uitbakken. Doe er, zodra het spekvet is uitgesmolten, 1 takje tijm en ½ gesnipperd sjalotje bij en laat ze even meefruiten. Giet er 100 ml wittewijnazijn en 100 ml water bij en breng aan de kook. Laat iets inkoken. Roer er 1 el grove mosterd en 1 el poedersuiker door en neem de pan van het vuur. Giet door een zeef in een kom en laat afkoelen. Klop er tenslotte olie door: 100 à 200 ml arachideolie en 100 à 200 ml notenolie afhankelijk van je eigen smaak. Breng op smaak met peper en zout en bewaar gekoeld in een goed afsluitbare fles.

Snel 1

Een compleet uitgeklede versie van de dressing hierboven. Klop 1 tl mosterd, 1 flinke snuf poedersuiker en wat zout door het sap van ½ citroen. Klop er notenolie naar smaak en peper uit de molen door. Lekker bij eikenbladsla.

Snel 2

Een klassieke vinaigrette is een makkie. De basis: roer 1 el (witte- of rode)wijnazijn en een beetje zout in een jampotje door elkaar en doe er 3 el olijfolie en wat peper bij. Deksel erop en schudden maar tot de saus licht gebonden is. Klaar.
Met 1 tl dijonmosterd en 1 tl honing (door de azijn) maak je de saus net wat fijner. Je kunt met deze basis hoe dan ook veel kanten op.

Advertentie - Lees hieronder verder