Kerst kaasplankje! 5x kaasplank samenstellen

Kerst breng je door en sluit je af met een goedgevulde kaasplank. En die bestaat uit de volgende vijf soorten.

Kaasplank samenstellen
Getty Images

  1. Harde Kaas

  De perfecte kaasplank bevat onder andere een gewichtige, harde kaas. Comté bijvoorbeeld. Of een Spaanse Manchego.

  Comté

  Die kies je niet alleen vanwege zijn riante formaat, 35 kg zwaar en een doorsnede van 60 cm, maar ook vanwege zijn diepe smaak. In de kaas proef je zijn oorsprong: de bloemrijke graslanden van de Rhônes-Alpes en de Jura en de zoete smaak van de typische comtémelk.

  Manchego

  Deze Spaanse schapenkaas, Manchego, wordt steeds complexer naarmate hij rijpt en past uitstekend bij een walnoten-vijgenworstje.

  Oude kaas

  Een goede, Hollandse oude kaas is een perfecte klassieker voor op de kaasplank. Goed met mosterd, appelstroop of vijgenjam.

  2. Intense stinkkaas

  Voor de liefhebbers, en ja die zijn er. Een sterke, intens ruikende kaas. Zoals een Epoisses of Vieux de Boulogne.

  Epoisses

  Epoisses is een zeer decadente kaas, die het lekkerst is als je hem overvloedig op een toastje lepelt. De kaas wordt gemaakt van Noord-Franse koemelk en gewassen in Marc de Bourgogne om de zachte, gouden roodbacteriekorst te verkrijgen. Hoe donkerder, hoe intenser de smaak. Deze kaas kun je het beste bij een specialist bestellen.

  Vieux de Boulogne

  Franse kaas van ongepasteuriseerde koemelk is vierkant van vorm en heeft een roodkleurige korst en een sterke, rokerige geur.

  Probeer ook

  Ben je gek op sterke stinkkazen, kies dan voor de Pont-l’Évêque met zijn karakteristieke, vierkante vorm, of Stinking Bishop uit Gloucestershire. De laatste wordt gewassen in perencider en stinkt lang niet zo erg als de naam suggereert.

  3. Zachte geitenkaas

  Een frisse, zachte geitenkaas wil je niet missen op je plank.

  Chèvre de Provence

  Chèvre de Provence is romig en fris. De zachte kaas is gekruid met tijm en heerlijk op brood met een knapperige korst. Ook lekker: de variant met als hart een hele vijg, chèvre de figue. Behalve op het kaasplateau smaakt de geitenkaas goed in klassieke groene salades.

  Sainte-Maure de Touraine

  Sainte-Maure de Touraine wordt met houtskoolas bestoven. Kenmerkend voor de kaas is het roggestrootje dat in de lengte in het midden zit. Dit roggestrootje is bedoeld om het afgieten van het vocht uit de kaas beter te laten verlopen en het inwendige tijdens de rijping te ventileren.

  4. Mild en romig

  Romige schapenkaas

  Skaepsrond wordt gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk, maar lijkt qua uiterlijk op camembert. De smaak van deze zachte kaas is heel anders: mild en volromig, met op de achtergrond een hint van amandel.

  En van koemelk

  Een rijpe, lichtzoete kaas is Vacherin Mont d’Or. Deze smeuïge koemelkkaas wordt naarmate hij langer rijpt zelfs geheel vloeibaar.

  Klassieker

  De camembert, een Franse, witte schimmelkaas van koemelk doet het als klassieker altijd goed op een plank en is makkelijk verkrijgbaar.

  5. Blauwe kaas

  Je moet ervan houden, of ervan léren houden. Want een kaasplank zonder blauwe kaas telt in onze ogen niet mee.

  Cabrales Valdeón

  De Spaanse Cabrales Valdeón verdient meer bekendheid. De kaas wordt gemaakt van koe- en/of schapenmelk en is verpakt in bladeren. Hij heeft een stevige beet, met aroma’s van peper en zout.

  Perl Lâs

  Perl Lâs uit Carmarthenshire (Wales) is een gouden, boterachtige blauwe kaas met een witte korst.

  Klassieker

  De roquefort, een Franse blauwschimmelkaas, is een rauwmelkse kaas die al eeuwenlang gemaakt wordt en ook al eeuwenlang op de kaasplank te vinden is. Lichtzout en sappig.

  Advertentie - Lees hieronder verder