Kerstdessert: Tiramisutaart!

Tiramisu in taartvorm - wie wil dat nu niet?

kerst
Getty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 8 - 12 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 20 minuten
Kooktijd: 4 uur 0 minuten
Totale Tijd: 4 uur 20 minuten
Ingrediënten
Voor de tiramisutaart
4

eidooiers

50 g

kristalsuiker

50 mL

marsala

500 g

mascarpone

4

eiwitten

400 mL

espresso

150 mL

cognac

4 el.

cacaopoeder

Extra

Extra: lage, rechthoekige schaal ca 15x25 cm

Bereidingswijze
Voor de tiramisu

Roer de eidooiers los met de suiker en klop ze daarna au bain marie luchtig met een mixer. Schenk al kloppend en beetje voor beetje de marsala toe. Schep van het vuur de mascarpone erdoor en daarna voorzichtig de eiwitten.

Meng espresso, cognac en 1 el cacao in een diep bord en haal de savoiardi erdoorheen. Leg ze met de gesuikerde kant in een lage schaal tot de hele bodem bedekt is. Schep ongeveer de helft van het mascarponemengsel erop. Herhaal.

Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi met de overgebleven cacao en serveer.

Voor de tiramisutaart

Voor een tiramisutaart maak je in een springvorm een bodem van 250 gram verkruimelde koekjes met 50 gram boter. Vergeet niet de springvorm te bekleden met bakpapier.

Verdeel over de koekjesbodem de helft van het mascarponemengsel. Daarop komt de helft van de lange vingers en eindig met de tweede helft van het mascarponemengsel en bestrooi de taart met cacaopoeder.

Laat de taart opstijven in de koelkast en haal na vier uur uit de springvorm. Plak de overige lange vingers rondom de taart.

Klassieker

Opkikker, zo kun je tiramisu vertalen. Of, letterlijker, trek mij omhoog. Die naam dankt het wereldberoemde Italiaanse dessert aan de koffie die erin gaat. 'Sla me neer' was ook passend geweest. Want door de mascarpone, ei, suiker en vaak (veel) drank kan tiramisu een killer zijn. Hoogtepunt van zijn populariteit bereikte tiramisu begin jaren negentig van de vorige eeuw, toen ook minder getalenteerde koks het op de kaart gingen zetten. Bovendien was vanaf die tijd zelfs in de meest suffe buurtsupermarkt mascarpone verkrijgbaar, waardoor tiramisu het pronkstuk werd van talloze diners. Wat wil je ook... het dessert is én makkelijk én snel én goddelijk van smaak. Maar door de overproductie is aan tiramisu iets 'gewoons' gaan kleven. En dat is niet eerlijk. Dit recept voor een heuse tiramisutaart (voor vier personen!) maakt van tiramisu weer een waardige klassieker. Ook fijn: je schuift 'm na een kwartier bereiden zo de koelkast in. Alleen nog even oefenen op je geduld.

Op zoek naar meer feestelijke desserts voor de Kerst? Zonder drank, zodat de kids ook gewoon mee kunnen doen ? Check dan deze 3 nagerechten voor een kidsproof Kerst >

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder