Kalkoen, eendenborst, ree en ossenhaas: tijdens kerst staan vlees, gevogelte en wild meestal centraal, maar what about vis? Denk aan een spectaculaire hele zalmfilet in knoflook-parmezaankorst, zachte kabeljauwhaasjes met paprikahummus of risotto met coquilles. Er zijn zoveel lekkere hoofdgerechten met vis dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom: 7x hoofdgerechten met vis!
1. Zalmfilet met knoflook-parmezaankorst
Oef, een hele zalmfilet is onweerstaanbaar! Een lust voor het oog én de mond, want het zachte visvlees gecombineerd met het imponerende uiterlijk zorgen voor een culinair spektakel aan tafel. Extra lekker door de knoflook-parmezaankorst, maar alleen een schijfje citroen is al waanzinnig.
2. Koolvispapillotten met citrusfruit
En papillotte is een Franse kooktechniek waarbij je in dit geval vis in een pakketje gaart. Door het gesloten pakketje ontstaat stoom, waardoor de vis daadwerkelijk stoomt en z'n heerlijke smaak behoudt. Puur en makkelijk. Winning!
3. Kabeljauwhaasjes met smokey paprikahummus en zeekraalsalade
Kabeljauw heeft niet de allerbeste reputatie, maar boy o boy wat kan deze stevige witvis lekker zijn! Vooral de haasjes (het zachtste gedeelte van de zwemmer) zijn zalig en in combinatie met deze smokey paprikahummus en zeekraalsalade een ware traktatie.
4. Risotto met coquilles
Zeg je kerst, dan is de kans groot dat coquilles je gedachtes passeren. Zo feestelijk qua looks en verfijnd van smaak, wat wil je nog meer? Risotto! Dus waarom niet beide combineren.
5. Gegrilde zalm met citroen en tijm
Twee keer zalm in deze lijst en niet zonder reden. De allemansvriend is simpelweg gewoon heerlijk!
6. Makreel met knoflook, pepers en laurier uit de oven
Makreel eten we vaak gerookt, maar ook op deze wijze - heel puur, uit de oven - is het visje een genot.
7. Rode mul met chermoula
Tot slot een minder vaak gekookte vis: de rode mul. Wat een prachtbeest om te zien en nog veel lekkerder om op te peuzelen. Chermoula is een Midden-Oosterse marinade die vaak bij vis wordt gebruikt, met knoflook, groene kruiden en komijn.