De perfecte kaasplank

Zo scoor je met nul komma nul inspanning eeuwige roem.

de perfecte kaasplank
Getty Images

Voor ons als kaasliefhebbers is er eigenlijk maar één ultiem dessert: de kaasplank. Ok, we doen niet moeilijk, rond borreltijd mag-ie ook best al op tafel komen. Maak voor de perfecte kaasplank een selectie uit onderstaande soorten en scoor eeuwige roem bij je gasten.

Harde kaas

Comté is een zwaargewicht onder de harde kazen. Niet alleen vanwege zijn formaat –35 kg zwaar en een doorsnede van 60 cm– maar ook door zijn diepe smaak. In de kaas proef je zijn oorsprong: de bloemrijke graslanden van de Rhônes-Alpes en de Jura en de zoete smaak van de typische comtémelk. Met deze kaas steel je steevast de show.
> Probeer ook: De Spaanse schapenkaas Manchego, die naarmate hij rijpt steeds complexer wordt. Heel goed te combineren met walnoten-vijgenbrood.
> Wat drinken we daarbij: Comté bewijst dat harde kazen net zo goed smaken met witte wijn als met rode. Kies een Franse viognier of chardonnay, of een elegante witte bourgogne.

Sterk en intens

Epoisses is een zeer decadente kaas, die het lekkerst is als je hem overvloedig op een toastje lepelt. De kaas wordt gemaakt van Noord-Franse koemelk en gewassen in Marc de Bourgogne om de zachte, gouden roodbacteriekorst te verkrijgen. Hoe donkerder, hoe intenser de smaak. Deze kaas kun je het beste bij een specialist bestellen.
> Probeer ook: Ben je gek op sterke stinkkazen, kies dan voor de Pont-l’Évêque met zijn karakteristieke, vierkante vorm, of Stinking Bishop uit Gloucestershire. De laatste wordt gewassen in perencider en stinkt lang niet zo erg als de naam suggereert.
> Wat drinken we daarbij: Een rode bourgogne is de klassieke keuze, of probeer een volle Fitou.

Geitenkaas

Chèvre de Provence is romig en fris. De zachte kaas is gekruid met tijm en smaakt heerlijk op brood met een knapperige korst. Ook lekker: de variant met als hart een hele vijg, chèvre de figue. Behalve op een kaasplateau smaakt de geitenkaas goed in klassieke groene salades.
> Probeer ook: De Franse kaas Sainte-Maure de Touraine, die met houtskoolas wordt bestoven, en de iets rijpere Tomme de Chèvre.
> Wat drinken we daarbij: Een rijpe sauvignon blanc is de perfecte match.

Vol en romig

Skaepsrond wordt gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk, maar lijkt qua uiterlijk op camembert. De smaak van deze zachte kaas is heel anders: mild en volromig, met op de achtergrond een hint van amandel.
> Probeer ook: Een rijpe, lichtzoete Vacherin Mont d’Or. Deze smeuïge koemelkkaas wordt naarmate hij langer rijpt zelfs geheel vloeibaar.

> Wat drinken we daarbij: Romig rood, zoals Saint Emilion, of wit met een hint van toast, bijvoorbeeld Chassagne-Montrachet.

Blauwe kaas

De Spaanse Cabrales Valdeón verdient meer bekendheid. De kaas wordt gemaakt van koe- en/of schapenmelk en is verpakt in esdoornbladeren. Hij heeft een stevige beet, met aroma’s van peper en zout.
> Probeer ook: klassieke Franse Roquefort, gemaakt van schapenmelk, sappig en lichtzout. Zin in iets heel anders, probeer dan Perl Lâs uit Carmarthenshire (Wales), een gouden, boterachtige blauwe kaas met een witte korst.

> Wat drinken we daarbij: Een gekoelde sherry met een lichte notensmaak.

Advertentie - Lees hieronder verder